Un jutjat de Bilbao declara abusiva la 'clàusula sòl' d'una hipoteca

El Suprem té pendent resoldre sobre la legalitat de fixar tipus màxims i mínims en els contractes

2
Es llegeix en minuts

El Jutjat Mercantil número 2 de Bilbao ha declarat nul·la per abusiva la 'clàusula sòl' que va imposar el Banco Guipuzcoano en un crèdit hipotecari contractat el 2004 i ha condemnat l'entitat a pagar al client les quantitats que li havia cobrat en aplicació del tipus mínim per sobre de l'interès variable.

En un sentència datada el 7 de març i feta pública aquest dilluns, el jutjat bilbaí ha estimat íntegrament la demanda plantejada per un home que el 9 de juliol del 2004 va contractar un préstec hipotecari per un principal de 480.000 euros a tornar en 25 anys, a un interès variable Euríbor més un 0,50 de diferencial, i que preveia un tipus mínim de referència del 3% i un tipus màxim del 15%. Aquest contracte va ser ampliat el 30 d'abril del 2.008, en un principal de 90.000 euros més, per a un total de 570.000 euros i en un termini de 8 anys més, per a un total de 33 anys, i mantenint el tipus d'interès variable.

La sentència ha declarat nul·la la condició general de contractació que fixa un tipus mínim i màxim de referència en l'interès variable al considerar que el tipus mínim de referència del 3%, denominat "clàusula sòl", "ha entrat en funcionament durant la vida del contracte, ja que en els últims 12 anys l'Euríbor no ha superat el 6%".

Sense presentar alternatives

El jutge ha considerat que el client és "una persona aliena al mercat financer", i per això va anar a la seva entitat bancària "de confiança" per demanar un crèdit, moment en què el Banco Guipuzcoano "li va imposar aquesta clàusula", "sense cap alternativa" i no li va presentar altres ofertes.

El jutge ha denunciat la "falta de bona fe" per part del banc, que coneixia les previsions d'evolució futura dels tipus d'interès i no va informar d'això detalladament el seu client per a "assegurar-se un benefici, coneixent el perjudici" que ocasionaria a qui anava a rubricar el préstec hipotecari. Per això, la sentència ha citat resolucions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en defensa dels consumidors i ha obligat al banc a eliminar del contracte la clàusula que fixava un tipus mínim i màxim de referència en l'interès variable, però recorda que la resta del contracte segueix vigent.

Tornar els diners

Així, el Jutjat Mercantil número 2 de Bilbao ha condemnat al Banco Guipuzcoano a restituir al seu client les prestacions derivades de la nul·litat de la clàusula aplicada i a tornar-li les quantitats que li havia cobrat per sobre de l'interès variable més el diferencial fixat, amb els seus interessos des de la data de cobrament.

Notícies relacionades

El Tribunal Suprem començarà aquest dimarts a estudiar si declara abusives les clàusules "sòl" i "sostre" d'algunes hipoteques o si es pot responsabilitzar els bancs per inversions d'"alt risc" com les denominades participacions preferents, entre altres assumptes.

La reunió se celebra cinc dies després que el Tribunal de Justícia de la UE hagi sentenciat que el règim processal espanyol en qüestió de desnonaments és contrari a les normatives europees perquè impedeix al jutge paralitzar-los si considera que alguna de les clàusules hipotecàries és abusiva.