Ikea retira les mandonguilles dels seus centres europeus al detectar-hi carn de cavall

Una anàlisi de canelons preparats de La Cocinera també inclou traces equines

Un cartell publicita el plat de mandonguilles ofert per la cadena de mobles IKEA a l’aparcament de l’establiment que la firma té a Malmö (Suècia).

Un cartell publicita el plat de mandonguilles ofert per la cadena de mobles IKEA a l’aparcament de l’establiment que la firma té a Malmö (Suècia). / JOHANNES CLERIS (EFE)

4
Es llegeix en minuts

El gegant de la decoració suec IKEA ha confirmat que ha decidit retirar preventivament de totes les seves botigues i restaurants a Europa les mandonguilles sueques Köttbullar, després de descobrir-se carn de cavall a les seves filials txeques.

La portaveu d'IKEA, Ylva Magnusson, ha explicat que després que catorze divisions nacionals (entre elles Espanya) de la companyia decidissin suspendre la venda d'aquest producte, la central de l'empresa ha optat per ampliar aquesta mesura cautelar a tots els seus establiments a Europa.

"És molt important no preocupar els nostres clients", ha argumentat Magnusson, que va avançar l'inici de "més investigacions".

De forma paral·lela, IKEA realitzarà uns tests genètics "específics" a totes les partides de mandonguilles, i els resultats es preveuen per a  "mitjans o finals d'aquesta setmana", ha afegit  la portaveu. Amb aquests nous resultats a la mà, el gegant suec decidirà què fer amb les seves populars Köttbullar, en entredit.

Noves anàlisis

La companyia ha aclarit a través d'un comunicat que les anàlisis realitzades per les autoritats txeques només afecten un lot de mandonguilles disponible, encara que IKEA Ibérica ha optat per retirar totes les mandonguilles de la venda en els seus 17 establiments "fins a obtenir els resultats de les noves anàlisis".

Des de la companyia han assenyalat que la multinacional Ikea va iniciar anàlisis d'ADN de tots els seus productes carnis fa dues setmanes, en què es van analitzar "12 mostres de diferents lots de mandonguilles que no van mostrar traces de carn de cavall". No obstant, han indicat que per validar els resultats de les proves de les autoritats txeques, estan realitzant noves anàlisis, i els resultats esperen tenir-los en els pròxims dies.

Des d'Ikea han subratllat que el seu compromís es basa a "oferir aliments d'alta qualitat, segurs, saludables i produïts de manera responsable". "No permetem cap ingredient a les nostres receptes que no hi estigui especificat, assegurant el seu compliment mitjançant un conjunt d'estàndards, certificats i anàlisis de productes realitzats per laboratoris acreditats", han detallat.

La Cocinera

Per una altra part el ministre espanyol d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, ha confirmat que una anàlisi efectuada a una mostra de canelons preparats de La Cocinera ha donat com a resultat que conté traces de carn de cavall malgrat estar etiquetat l'aliment com a carn de boví.

A l'arribar a una reunió de ministres europeus del ram, Arias Cañete ha indicat que els resultats es refereixen a "canelons amb un farcit de carn a la península Ibèrica". "La mostra l'hem pres a Madrid", ha afegit. "Hem informat ja a les comunitats autònomes, a les autoritats de consum i a les empreses afectades", ha dit. Arias Cañete ha assenyalat que Espanya està realitzant "anàlisis en els punts de consum i, una de les mostres, ha donat resultats positius amb restes d'ADN de carn de cavall".

En aquest sentit, ha subratllat que el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient està realitzant tests per aclarir l'abast del frau detectat en aliments processats etiquetats com a vedella i que contenen carn equina, anticipant-se al programa acordat per la Unió Europea el 15 de febrer passat per reforçar temporalment els controls sobre els productes carnis.

"La Comissió [Europea] creiem que està fent les coses raonablement bé. Ha posat en marxa uns programes de controls que ha distribuït entre els Estats membres", ha manifestat.

"A Espanya estem treballant amb el Ministeri de Sanitat i Consum, amb les Comunitats Autònomes, per articular el procediment de presa de mostres fent un repartiment de la càrrega de treball perquè sigui al més eficaç possible", ha explicat.

Altres precedents

El passat dia 21, la Conselleria d'Economia de la Generalitat valenciana va confirmar que dues empreses radicades a la província d'Alacant distribuïen hamburgueses de boví congelades preparades per a botigues i establiments hostalers, en la composició de les quals es va detectar carn de cavall, davant la qual cosa se'ls va ordenar immobilitzar les existències i recuperar les ja enviades.

El mateix dia, la Direcció General de Comerç i Consum del Govern de les Canàries va anunciar la immobilització de 1.089 quilograms d'hamburgueses congelades preparades per a la seva distribució en establiments hostalers de l'arxipèlag, després d'haver-se detectat en la seva composició carn equina.

En opinió del ministre espanyol, no serà necessari modificar les normes d'etiquetat en aquest moment, encara que el que farà falta és "fer-les complir". "Quan es produeix un frau no s'ha de canviar la norma; el que s'ha de fer és sancionar tots aquells que han actuat", ha subratllat.

Notícies relacionades

Per Arias Cañete, s'ha demostrat que el sistema comunitari permet seguir la traçabilitat i identificar els proveïdors dels productes. "Ara ha de caure tot el pes de la norma, de la llei, sobre aquells que hagin infringit els procediments", ha dit.

"No crec que s'hagi d'aprofitar l'ocasió per fer canvis de normes, quan realment la normativa comunitària permet seguir la traçabilitat perfectament i garanteix que els consumidors estiguin protegits", ha sentenciat.

Temes:

Ikea