NOU LLIBRE

Els Evangelis sobre Jesús són "interpretacions" de "fets reals", segons el Papa

Benet XVI sosté en el tercer volum de la biografia sobre Jesucrist que va néixer quatre anys abans del que s'ha fixat

El Papa amb l’exemplar del tercer volum de la biografia de Jesús.

El Papa amb l’exemplar del tercer volum de la biografia de Jesús. / AP

3
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / Roma

Lainfància de Jesús que expliquen elsEvangelisno són mites, com els grecs, sinó relats creïbles, “història, història real, succeïda”, escriu el teòleg i intèrpretJoseph Ratzinger en el tercer volum sobre la vida deJesús de Nazaret, que ha presentat aquest dimarts a Roma.

És un volum, d'unes 150 pàgines, segons les versions, ofert en nou idiomes i en 50 països, als quals s'afegiran 50 més en poques setmanes. Està redactat de forma que el Papa usa sempre la paraula “jo” quan es refereix a si mateix i per reflectir que és la postura del teòleg i no la del pontífex.

Tot el volum consisteix en una interpretació, que els tècnics anomenen exègesi, sobre la veritat històrica que hi ha en els relats sobre la infància de Jesús i el seu conseqüent significat espiritual o teològic per als catòlics.

Concebut per l'Esperit Sant

Així, Ratzinger afirma que a la pregunta de si Jesús va ser concebut per l'Esperit Sant, “la resposta sense reserves és sí”. Afegeix que el naixement de Jesús i la seva resurrecció “són dos punts que constitueixen un escàndol per a la vida moderna” i que van tenir lloc en una zona geogràfica concreta. Van passar a Palestina i no a un altre lloc, perquè en aquell moment a tot el món “globalitzat” sota el naixent imperi romà, tots esperaven alguna cosa, un esdeveniment que “hauria canviat les coses”.

El Papa explica com s'ha d'entendre la figura dels Reis Mags, homes “religiosos i filòsofs” (amb ells, diu, “es va acabar l'astrologia”), que es van encaminar cap a Galilea, seguint una estrella de les anomenades “supernoves”, que efectivament va explotar en aquells anys.

La novetat que esperaven, segons el Papa, va ser Jesús de Nazaret i tant és així que des d'aleshores va canviar la manera de comptar el temps, en referència a la dicció habitual d'indicar un any o segle com “abans” o “després” de Crist. Encara que es va produir un error de càlcul i segons Ratzinger “tots accepten avui que Jesús va néixerquatre anys abans” de la data tradicionalment indicada, o sigui el suposat any zero entre “abans” i “després” de Crist.

Fonts dels relats

Pel que fa a les “fonts” informatives reals que haurien usat els evangelistes per als seus relats, Ratzinger explica detalladament que procedeixen “de la tradició jueva” i de “la tradició familiar sobre el succeït, transmesa i conservada”. Entre elles, els relats de Maria.

El teòleg Ratzinger analitza esdeveniments com el cens que els romans van imposar als palestins, cosa que va obligar Josep i Maria a traslladar-se a Betlem, complint així les profecies sobre el Messies. També hi ha els dubtes de Josep pel fet de ser pare d'un fill no seu, “el coratge” de María, la “llibertat” de Jesús quan es queda al Temple sense seguir els seus pares i l'estable de Betlem com a lloc realment històric.

Notícies relacionades

Al llarg del llibre i en alguns moments d'una manera més subratllada, el papa Ratzinger adverteix que una cosa són els fets reals i que una altra és la interpretació que se'n fa a partir de la fe dels creients. Segons ell, els evangelistes van escriure des de la fe, però sobre fets realment ocorreguts.

En el breu pròleg del volum l'autor afirma “esperar que aquest petit llibre, malgrat els seus límits, pugui ajudar moltes persones”. Paolo Mieli, president de l'editorial Rizzoli, ha comentat en la presentació que “es tracta d'un llibre molt sorprenent”, en què l'autor afronta “qüestions difícils”, però sense “por a la confrontació”. Altres l'han qualificat com “un text especialment bell”. En realitat potser no es tracti d'un text fàcilment comprensible per als cristians de base, fora que sigui explicat.