El Govern central vol aprovar aquest dijous els acords antidesnonaments

L'Executiu i el PSOE mantenen negociacions per dissenyar un nou marc legal

Santamaría, que ha participat en la trobada, ha dit que espera que sigui "fructífera"

Pancarta contra els desnonaments a València, aquest dilluns.

Pancarta contra els desnonaments a València, aquest dilluns. / {EFE}

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / Madrid

ElGoverni elPSOEestan demostrant ara que tenen els reflexos que els van faltar mentre es gestava el drama delsdesnonaments. Fonts de l'Executiu han explicat aquest dilluns que esperen aprovar en el Consell de Ministres dedijous que ve les iniciatives que considera més urgents per fer front a aquest problema. Entre elles, s'espera la suspensió temporal dels desallotjaments per a les famílies més necessitades, així com qui es considera que es troba en aquesta situació vulnerable.

En qualsevol cas, s'espera que ben aviat hi hagi més concreció sobre les mesures. Una delegació del Govern i una altra del PSOE han mantingut unareunióper arribar a unpacte global sobre aquest fenomen. Fonts de la Moncloa han assenyalat que la trobada s'ha allargat perquè les dues parts volen aconseguir unaproposta detallada, en comptes d'un compromís abstracte, com el que van obtenir dimecres passat la vicepresidenta, Soraya Sáenz deSantamaría, i la número dos dels socialistes, Elena Valenciano. Precisament, Santamaría, que ha participat en la reunió, ha dit que espera que sigui "fructífera" quan l'ha abandonat quan encara seguia en marxa.

La pressió

Pressionats per l'enorme clam de la societat, els jutges i fins i tot els policies, pels 400.000 desnonaments que s'han registrat a Espanya des que va començar la crisi i en especial pels dos suïcidis i una temptativa registrats l'últim mes, el Govern i el PSOE s'asseuen per buscar vies de tallar una sagnia que, si és que no s'actua, no ha fet més que començar. Es tracta d'una reunió de tipus tècnic, i els seus integrants són escassament coneguts, però poques trobades han aixecat tantes expectatives els últims temps. Com a mínim, s'espera que l'Executiu i el principal partit de l'oposició pactin una definició de qui pot ser beneficiat de la suspensió temporal dels desnonaments anunciada pel president, Mariano Rajoy, després de la mort d'Amaia Egaña, la dona que divendres es va tirar pel balcó de casa a Barakaldo quan estava a punt de ser desallotjada.

Després d'haver fet poc mentre es gestava eldramadurant els últims temps, les dues parts saben que han d'arribar a un acord. Perquè els desnonaments que s'han produït fins ara no són res en comparació amb el que pot venir. El procés d'expulsió de la vivenda és llarg, dura uns dos anys, i això suposa que els desallotjaments que es produeixen ara són només els que es van iniciar el 2009, quan la situació econòmica del país i els seus ciutadans era dolenta, però una mica millor que la d'ara.

Notícies relacionades

 

 

Temes:

Desnonaments