Anar al contingut

INICIATIVA ECOLÒGICA

Una illa del Pacífic, primer territori totalment solar

El petit arxipèlag de Tokelau obté tota la seva energia gràcies a 4.000 panells solars

EL PERIÓDICO / Barcelona

Les illes Tokelau, un petit arxipèlag del Pacífic que depèn de Nova Zelanda, s'ha convertit en el primer territori del món que genera tota la seva electricitat a partir de panells solars. Per fer-ho compta ara amb 4.000 panells solars que substitueixen els antics generadors dièsel que proveïen la població. És clar que a Tokelau, format per tres atols principals i uns 120 illots, amb un total de 12 quilòmetres quadrats, hi viuen només 1.500 habitants.

Segons ha informat en un comunicat el Ministeri d'Afers Estrangers i Comerç, que ha finançat la iniciativa, aquest projecte es va iniciar "pels temors que aquest territori podria patir a causa del canvi climàtic, especialment per l'elevació del nivell del mar". Segons el ministeri, moltes de les illes de Tokelau amb prou feines superen els dos metres per sobre del nivell del mar.

Així, malgrat que la generació de gasos d'efecte hivernacle per part de Tokelau era "mínima", la població ha volgut portar a terme aquest projecte "com un missatge al món, mostrant que la transició a les fonts d'energia renovables és possible". "És bo que per fi es pugui deixar d'utilitzar les centrals elèctriques que funcionen a partir de dièsel", ha afirmat el ministre neozelandès d'Afers Estrangers, Murray McCully, que ha apuntat que "les fugues de combustible creen enormes problemes per al medi ambient als atols". Segons assegura, altres arxipèlags del Pacífic, com Tonga i les illes Cook, volen seguir-los els passos.

Estalvi en combustible i diners

Per generar electricitat cada any a les illes s'utilitzaven més de 2.000 barrils de petroli amb un valor del voltant d'un milió de dòlars neozelandesos (640.000 euros). L'aplicació de les noves tecnologies també ajudarà a estalviar en combustible. "D'acord amb els càlculs, aquesta innovació es veurà recompensada els pròxims cinc anys. La instal·lació de les bateries es convertirà en un estalvi significatiu, especialment abans de la primera reparació han de funcionar sense problemes durant almenys 20 anys", ha subratllat en un comunicat el cap de la companyia d'energia solar PowerSmart, Mike Bassett.

Tokelau és un territori pobre en recursos que obté una gran part dels seus ingressos gràcies a la venda del seu domini a internet, .tk, i de segells per a col·leccionistes.

0 Comentaris