Pocs pares catalans secunden la vaga dels estudiants

L'aturada, a la qual no se suma la Fapac, s'ha seguit a Barcelona, Badalona, Santa Coloma i Badia

Els convocants xifren el seguiment en un 80%, però el ministeri el rebaixa al 23%

Pares i nens, a l’entrada d’una escola de Madrid, aquest dijous.

Pares i nens, a l’entrada d’una escola de Madrid, aquest dijous. / J. J. Guillén (EFE)

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / ANTONIO M. YAGÜE / Barcelona / Madrid

La jornada de vaga convocada per a aquest dijous per laConfederació Espanyola d'Associacions de Pares d'Alumnes (Ceapa)està comptant amb una implicació mínima de les famílies catalanes, on la principal federació d'ampes, laFapac--que no està associada a la Ceapa--, no ha cridat els seus afiliats a mobilitzar-se. L'aturada també la secunda el Sindicat d'Estudiants (SE), en la que ja és la seva tercera jornada de protestes aquesta setmana.

La normalitat és, en principi, la tònica general en gairebé tots els centres educatius públics catalans, a excepció d'alguns col·legis de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Badia del Vallès i el barri de Gràcia de Barcelona, on una majoria de famílies no han portat els seus fills a classe. La precipitació amb què s'ha fet la convocatòria i, sobretot, la falta d'alternatives d'espais i activitats per als alumnes que secundaran la vaga han estat els principals motius pels quals la Fapac no s'ha adherit a la protesta, expliquen fonts de l'entitat.

Seguiment majoritari a Madrid

A Madrid, el president de laConfederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares (Ceapa), José Luis Pazos, ha assegurat que el seguiment de la vaga de pares que no han portat els seus fills al col·legi pot arribar al 80% en comunitats comAstúries, Andalusia i Madrid. El Ministeri d'Educació rebaixa la xifra al 23%.

Aquesta ha estat la primera convocatòria de vaga educativa per part dels pares i molts han respost deixant-los a casa. Altres han optat per acostar-se al Campo de la Cebada --l'espai veïnal de La Latina cedit per l'ajuntament i situat on s'aixecava l'antiga piscina-- i donar visibilitat a la seva protesta. Molts pares eren allà aquest dijous cuidant nens d'altres progenitors que havien de treballar.

Aquest és el tercer dia de vaga a l'educació secundària durant la "setmana de lluita" convocada pel Sindicat d'Estudiants (ES) contra les retallades en educació, a la qual també s'ha unit la Ceapa. La confederació de pares majoritària a l'escola pública ha distribuït de forma massiva un model de justificant que les famílies han entregat als centres educatius per garantir que l'absència dels nens és per decisió dels pares i evitar així faltes o represàlies en l'expedient escolar dels alumnes.

Ministre amortitzat

Notícies relacionades

Pazos ha assenyalat que els pares estan donant una lliçó de responsabilitat al ministre d'Educació, que els ha qualificat d'"extremistes i radicals" per secundar aquesta vaga, i ha afegit que, segons la Ceapa, "Wert és un ministre d'Educació sense educació", al qual ja consideren amortitzat per al càrrec. "Per a nosaltres és un ministre en funcions i Rajoy té clar que l'ha de cessar", ha afegit.

Ministeri sense dades

El Ministeri d'Educació no ha facilitat de moment xifres sobre el seguiment de la vaga. En les dues jornades precedents d'aturades convocades pel Sindicat d'Estudiants, el departament de José Ignacio Wert ha assenyalat que la incidència es va situar al voltant del 20%.