Anar al contingut

COL·LABORACIÓ CIENTiFICoARTÍSTICA

El Clínic busca fons anticàncer en l'òpera

Els oncòlegs temen que la crisi freni la investigació i busquen finançament alternatiu

Caballé, Aragall, Pons i 13 artistes internacionals cantaran per a l'hospital

ÀNGELS GALLARDO / Barcelona

En un gest insòlit, tant perquè procedeix d'un servei fonamental --el d'oncologia de l'Hospital Clínic de Barcelona-- com per la implicació personal del seu responsable, Pere Gascón, aquest especialista ha llançat una crida d'ajuda a empresaris, financers i ciutadans amb la finalitat que prenguin consciència del risc que la investigació contra el càncer quedi afectada de manera irreversible per l'escassetat pressupostària que afecta la sanitat pública. Gascón sol·licita, a través d'una carta que porta la seva firma, el suport econòmic de la societat, i proposa per a això assistir a un concert excepcional en què actuaran 16 grans figures de l'òpera internacional, encapçalades per Montserrat Caballé. A més a més, la soprano catalana també serà la presentadora del concert, que tindrà lloc l'11 de novembre vinent a l'Auditori de Barcelona.

"Des que vaig decidir especialitzar-me en oncologia, m'he proposat investigar sobre aquesta malaltia que tant patiment causa, amb l'objectiu d'unir prevenció, diagnòstic i tractament", explica Gascón a la seva carta. "El Clínic i Catalunya --prossegueix-- són un referent mundial en oncologia, però tot l'esforç i la il·lusió posats en aquesta direcció durant tots aquests anys poden desaparèixer en un tancar i obrir d'ulls". "Em preocupa la situació actual --diu Gascón--, i m'angoixa la possibilitat de perdre en un parell d'anys tots els èxits aconseguits en els últims 30". Gascón adverteix que invertir en investigació biomèdica no proporciona resultats immediats, però assegura que és una aposta de futur infal·lible.

COM ALS EUA

Pere Gascón va començar a combinar els estudis de Medicina amb la investigació clínica a partir del tercer any de carrera, un moment en què aquesta combinació no és habitual. Un cop acabada la llicenciatura, se'n va anar als Estats Units per formar-se en l'especialitat d'oncologia, i es va impregnar del que allà sempre ha estat una pràctica habitual: la participació de la societat i l'empresa privada en el finançament dels centres d'investigació.

Aquesta fórmula de sosteniment econòmic, no sempre desinteressada, ha estat poc explorada a Espanya, on ha predominat el finançament a través de beques o fons procedents d'instituts estatals. Davant de l'evidència que la investigació està lluny de les prioritats actuals de l'Administració, els metges comencen a buscar alternatives.

En el concert de suport a l'oncologia del Clínic hi participaran, a més de Caballé, Ainhoa Arteta, Joan Pons, Jaume Aragall, Ji Young Jo, Marta Matheu, Michelle Cook i Ricardo Estrada, entre d'altres.

0 Comentaris
cargando