Un salt al buit de 36 quilòmetres

Un paracaigudista austríac pujarà en un globus d'heli a l'estratosfera i des d'allà preveu trencar la barrera del so (1.236 km/h) en caiguda lliure

Felix Baumgartner saltarà des de la sonda Stratos de Red Bull a l’estratosfera, a 36 quilòmetres d’altura. / periodico

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / Barcelona

L'enorme risc que comporta pujar en solitari en un globus d'heli fins a 36 quilòmetres d'altura i des d'allà llançar-se en caiguda lliure no ha acovardit Felix Baumgartner, un exmilitar austríac de 43 anys que aquest dimarts pretén batre, entre altres marques, el rècord del món de salt més prolongat i el de màxima velocitat aconseguida per un humà sense ajuda mecànica. La cita és a Roswell (Nou Mèxic, EUA) a partir de les dues del migdia, hora espanyola.

Per poder arribar als 36 quilòmetres (120.000 peus o 36.576 metres), aquest aventurer extrem pujarà a una càpsula sostinguda per un globus aerostàtic, l'únic mitjà possible per superar les dificultats pròpies de l'estratosfera. Quan surti a l'exterior, l'exmilitar es trobarà amb una temperatura de 50SDgr sota zero, una absència gairebé total d'oxigen i una pressió baixíssima que li destrossaria els pulmons si no anés equipat amb un vestit espacial pressuritzat."Hi ha molts riscos, però tenim solucions per poder sobreviure" , assegura confiat Felix Baumgartner. 

Si compleix el seu objectiu, batrà un rècord de fa 52 anys, quan l'aviador Joseph Kittinger, de la Força Aèria dels Estat Units, es va llançar també des d'un globus situat a 31,3 quilòmetres d'altura. El més espectacular, no obstant, passarà a continuació. Segons la informació facilitada per Red Bull, l'empresa patrocinadora, Baumgartner sortirà de la càpsula, es llançarà al buit i en mig minut, quan es trobi a uns 30,5 quilòmetres, trencarà la velocitat del so (1.236 quilòmetres per hora). Poc després, a mesura que l'atmosfera es vagi fent més densa, el fregament reduirà la velocitat de descens. Després de cinc minuts de caiguda lliure, Baumgartner accionarà el paracaigudes principal a uns 1.520 metres d'altitud i, finalment, aterrarà. 

"Crec que la sortida a l'exterior serà el moment crític. En aquell instant amb prou feines hi ha aire i la falta de fregament fa molt difícil frenar", afirma Miquel Àngel Piera, professor d'Enginyeria de Sistemes i coordinador d'estudis de Gestió Aeronàutica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Piera va participar ja fa alguns anys en un projecte similar, amb el paracaigudista madrileny Miguel Ángel García, que finalment es va haver d'abandonar per falta de patrocini per poder fer els assajos i el vestit espacial, entre altres motius. 

Metges i enginyers de l'equip Red Bull Stratos, que fa cinc anys que estan planejant la missió, han treballat per evitar que Baumgartner giri descontroladament, situació que es coneix com "caure en barrina", resumeix Piera. Malgrat que l'exmilitar va mantenir l'estabilitat en els salts de prova gràcies a la seva experiència, es va concebre un sistema de desplegament automàtic d'un paracaigudes alternatiu si es detecta una força superior a 3,5 G durant més de sis segons. Segons les previsions, tot el descens hauria de durar de 15 a 20 minuts. Baumgartner ha provat el vestit i la càpsula en dos assajos, al març i al juliol, en què va saltar des de 21 i 29 quilòmetres, respectivament. 

 El comunicat meteorològic ha recomanat endarrerir fins aquest dimarts el salt final, previst inicialment per demà. L'ajornament es deu a un front fred amb vents que superaran els 3 km/h, unes condicions que poden ser excessives per al polietilè del globus d'ascens. El mecanisme és un treball d'enginyeria: quan estigui inflat ¿el procés pot durar 8 hores¿, mesurarà 102 metres d'altura i tindrà un diàmetre de 129. De fet, no s'havia fabricat mai un globus tan gran per a vols tripulats. 

Baumgartner portarà al damunt unes quantes càmeres perquè el salt sigui retransmès en directe a partir de les dues del migdia. L'oferiran EL PERIÓDICO (www.elperiodico.cat) i el canal de televisió Teledeporte, a més a més del canal de Red Bull a internet (www.redbullstratos.com). 

Al marge de l'espectacle, el salt servirà com a experiment científic, ja que es farà servir per intentar millorar la seguretat d'ulteriors viatges aeroespacials. "No sabem de quina manera reaccionarà el cos a l'aproximar-se a velocitats supersòniques¿reconeix Baumgartner¿. Es desconeixen els efectes de la transició de velocitat subsònica a supersònica i viceversa. Potser un dia serà possible tornar a la Terra un astronauta sa i estalvi si la seva nau s'avaria"

Notícies relacionades

"Em sento com un tigre que espera sortir de la gàbia", diu l'austríac. Baumgartner s'ha llançat en paracaigudes en més de 2.500 ocasions, però aquesta vegada serà la més especial. Sens dubte.