Modernització del sistema penitenciari català

El Govern aposta per la llibertat condicional per reduir presos

La Generalitat revisarà els casos d'interns que només van a dormir a la presó

Uns reclusos practiquen esport al pati de la presó Model de Barcelona.

Uns reclusos practiquen esport al pati de la presó Model de Barcelona. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT
BARCELONA

La Generalitat revisarà els casos de presos que compleixen condemnes en règim obert (només van a dormir a la presó) amb l'objectiu d'impulsar l'aplicació de la llibertat condicional. «Era una assignatura pendent», va dir ahir Ramon Parés, director general de Serveis Penitenciaris, que va presentar la circular per potenciar i «dinamitzar» l'accés a aquest sistema, agilitzant els tràmits i incrementant les propostes, i, d'aquesta manera, acostar-se als nivells de la resta d'Espanya i Europa. Els objectius són reduir la població empresonada i en semillibertat (consegüent a la congelació de projectes de construcció de noves presons per falta de pressupost) i rebaixar l'índex de reincidència. La mesura afectarà uns 350 interns fins al 2014.

La finalitat d'aquesta mesura, poc utilitzada en el sistema penitenciari català, és que el nombre d'interns que compleixen la seva condemna en llibertat condicional passi dels nivells actuals, entre un 8% i un 10%, a un 14%.

La llibertat condicional és una modalitat de compliment de l'última part de la condemna que implica l'excarceració de l'intern, condicionada al fet que no delinqueixi durant el temps que resta fins a l'extinció de la pena i que pot ser revocada si reincideix (únicament un 2% dels casos).

MENYS REINCIDÈNCIA / Per accedir a la llibertat condicional (proposada per l'equip de la presó i aprovada pel jutge de vigilància peniten-

Notícies relacionades

ciària), els presos han de complir una sèrie de requisits: haver finalitzat tres quartes parts o dues terceres parts de la condemna (la Generalitat pretén que en un futur es pugui aplicar fins i tot en la meitat de la pena), estar en tercer grau i demostrar que hi ha la possibilitat de viure fora de la presó. En l'actualitat hi ha 1.800 reclusos en tercer grau i gairebé 1.000 en llibertat condicional. Els estudis revelen que la reincidència d'interns als quals se'ls ha aplicat la llibertat condicional és d'un 15,7%, quan els que passen directament de la presó al carrer delinqueixen en un 51,3%.

Aquesta és la segona circular que la Generalitat dicta per modernitzar el sistema penitenciari i, a més a més, reduir la població reclusa. La Conselleria de Justícia ofereix des del setembre del 2011 als presos estrangers sense papers la possibilitat de complir la meitat de la condemna imposada pel jutge (fins a un màxim de sis anys de presó) a canvi de ser expulsats d'Espanya i tornar al seu país d'origen.