NOva REtallada EN EDUCACIÓ

Menys professors per ajudar discapacitats

Ensenyament redueix l'horari escolar dels equips de suport a nens amb minusvalideses

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Pels números que extraoficialment havia avançat la Conselleria d'Ensenyament i per les declaracions que alguna vegada ja havia fet la titular de la cartera, Irene Rigau, alguna cosa es veia venir. No es pot dir, doncs, que l'anunci que ahir va fer la Generalitat que el curs vinent es reduirà la plantilla de professors de les Unitats de Suport a l'Educació Especial (USE) sigui una sorpresa. «Ja ens temíem que això passaria», va admetre Marc Sangüesa, portaveu de CCOO, després que el Govern confirmés les seves intencions en una reunió de la taula sectorial d'e-ducació.

La trobada, en què la conselleria va presentar les seves instruccions per a l'inici del pròxim curs escolar, va ser, segons l'opinió de Sangüesa, «la plasmació efectiva de totes les retallades de les quals s'ha anat parlant en els últims temps: l'ampliació de l'horari lectiu dels professors, la no substitució de docents quan les baixes laborals siguin de menys de 15 dies... ».

Una de les novetats, va explicar el sindicalista, va ser la retallada a les USE, «que fins ara comptaven amb un equip de dues persones per centre i que, a partir del setembre, només tindran una persona i mitja». Aquestes unitats, formades sobretot per psicopedagogs, treballen de forma individualitzada amb els alumnes que tenen una minusvalidesa, però a qui es considera capaços de seguir, amb l'ajuda adequada, el ritme de la resta de la classe.

RETALLADES DE DRETS / «Això retalla els drets dels alumnes amb necessitats educatives específiques», van lamentar els sindicats, que alerten que «li serà molt difícil, a partir d'ara, a l'escola catalana mantenir el nivell aconseguit». «Serà el desastre més absolut», va denunciar el portaveu de CCOO.

«El que faran és destinar els diners que s'estalvien corresponents a les 10 hores per setmana que es retallen de l'especialista de l'USE a pagar les substitucions que es vagin produint», va indicar Sangüesa.

Tot i reconèixer la rebaixa de personal, la Conselleria d'Ensenyament va argumentar ahir que «els alumnes discapacitats no perdran atenció», ja que els centres seguiran comptant amb el servei, durant 30 hores setmanals, dels professionals de les USE. Segons el departament, fins ara aquestes unitats estaven sobredotades amb unes hores que el centre aprofitava d'una altra manera, segons declaracions recollides per Europa Press.

REFORMA DE LA LEC / Per una altra banda, a diferència dels docents dels centres públics i concertats, els professors de les escoles privades sense ajudes públiques no tindran rang d'autoritat pública, fora que el col·legi en què treballen ho prevegi de forma específica en les seves normes internes, segons recull l'avantprojecte de modificació de la llei d'educació de Catalunya (LEC.

La revisió de l'actual marc normatiu, empresa l'octubre passat -després d'un inici de curs amb tres incidents violents a les escoles catalanes-, obeeix, segons va manifestar aleshores laconselleraRigau, a la voluntat del Govern i de tota la

Notícies relacionades

comunitat educativa d'«enviar a la societat un missatge de respecte i

estima a l'autoritat dels docents perquè és garantia de civilització i civisme».