L'equitat entre sexes

Les retallades i la paràlisi en igualtat empenyen la dona a tornar a casa

Les entitats de dones opinen que l'Executiu utilitza la crisi per tornar a la família tradicional

Les campanyes de prevenció de la violència masclista es faran amb el 70% menys de diners

La manifestació del Dia de la Dona Treballadora, el mes de març passat, a Barcelona.

La manifestació del Dia de la Dona Treballadora, el mes de març passat, a Barcelona. / ACN / ORIOL CAMPUZANO

3
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / Madrid

Els primers passos del Govern en matèria d'igualtat han despertat totes les alarmes entre les associacions feministes. Els costosos avanços aconseguits per les dones en els últims anys, expliquen, estan en perill perquè s'aprofita la crisi i les retallades que comporta per intentar tornar al concepte tradicional de família. Bones paraules, però cap fet de moment, afegeixen, mentre el secretari d'Estat de Serveis Socials i Igualtat, Juan Manuel Moreno, defensa la feina de l'Executiu citant una llarga llista de plans de futur que han començat a posar-se en marxa i demanant temps per executar-los.

El PP ha decidit no tocar i seguir aplicant la major part de la legislació aprovada amb el seu vot però amb moltes objeccions en les dues legislatures de José Luis Rodríguez Zapatero. Les lleis de la igualtat, violència de gènere i dependència es mantindran en els aspectes bàsics però o bé s'apliquen de manera descafeïnada o simplement es retalla tot el que necessita dotació pressupostària. «Gairebé res suposa un atac directe. Es fa de forma sibil·lina però tot porta a tornar al model patriarcal», explica Yolanda Besteiro, presidenta de la Federació de Dones Progressistes.

Totes les associacions consultades consideren que les retallades en dependència i educació i la reforma laboral acabaran repercutint en el fet que la dona tingui més dificultats per emancipar-se amb una feina fora de casa seva. I citen com a exemples la supressió del pla Educa de 0 a 3 anys, les retallades en transport i menjadors escolars, el tancament d'escoles rurals, l'aturada de la dependència, la supressió de l'ajuda a domicili i altres mesures que en alguns casos són responsabilitat de les comunitats autònomes. «Quan tot això no ho cobreix l'Estat, recau en la dona, i que aquesta pugui mantenir la feina o trobar-ne és molt més difícil», destaca Teresa López, presidenta de la Federació de Dones Rurals.

CAMPANYES RECICLADES / La retallada també ha estat dràstica en les campanyes de prevenció de la violència masclista. La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, en una de les relliscades que va protagonitzar al cap de poc d'ocupar el càrrec, va donar a entendre que ja no es farien per innecessàries. Quan es va adonar que totes les dones mortes al llarg de l'any no havien presentat denúncia es va afanyar a rectificar, encara que no del tot. Es faran campanyes per conscienciar les dones de la necessitat de presentar denúncies però reciclant l'última portada a terme pel Govern socialista. «Ens estalviem la creativitat, que és el més car, però l'impacte és el mateix», diuen des de l'Executiu. Però als partits que integren l'oposició no els surten els comptes. «La dotació per a les campanyes ha baixat un 70%, de 5 a 1,5 milions d'euros, i el més car són les insercions a la tele», destaca Carmen Montón, la portaveu del PSOE a la comissió d'Igualtat.

Notícies relacionades

Des del ministeri s'addueix que s'obrirà el front de les xarxes socials, però la diputada socialista respon que «hi ha moltes víctimes que no hi tenen accés». La realitat, reconeguda per la ministra, és que només el 27% de les dones que pateixen maltractament denuncien, el percentatge més baix dels últims anys. I que ja són 21 les dones que han perdut la vida el 2012 i cap d'elles havia recorregut a la policia o el jutjat. Un altre obstacle més el constitueix el tancament de centres d'acollida de dones maltractades en algunes comunitats autònomes, com és el cas de Castella-la Manxa, presidida per la secretària general del PP.

LA GUERRA DE L'AVORTAMENT / Hi ha una llei de l'etapa Zapatero que sí que ha decidit tocar i a fons el Govern central: la de l'avortament. Ho ha fet sostraient-la a les seves àrees naturals de Sanitat o Igualtat, i deixant-ne la gestió en mans de Justícia. Les associacions tenen por que Espanya torni a l'avortament clandestí i es disposen per a la que probablement serà la batalla més dura amb l'Executiu en el front de la igualtat. Dilluns es va presentar la plataforma Nosaltres Decidim, integrada per més de 130 associacions, amb l'objectiu de lluitar unides.