CANVI LEGISLATIU

El Govern blinda el sistema de donacions de medul·la òssia

Estableix un registre únic de donants i exigeix autorització administrativa per captar-los

1
Es llegeix en minuts

ElGovern ha modificat el Reial Decret 1301/2006 pel qual s'estableixen les normes de qualitat i seguretat per a la donació, així com l'obtenció, l'avaluació, el processament, la preservació, l'emmagatzematge i la distribució decèl·lules i teixits humans, segons publica aquest dimarts elButlletí Oficial de l'Estat (BOE). D'aquesta manera, es regula unregistre"únic" dedonantsdemedul·la òssia, i es cobreix el buit legal queva intentar aprofitar l'empresa alemanya DKMSper captar donants a Espanya.

"Es tracta d'una modificació que blinda el nostre sistema de donacions davant de possibles intromissions des de fora o dins d'Espanya", ha explicat el director de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT),Rafael Matesanz.

Les mesures

Notícies relacionades

El decret estableix l'obligació de disposar d'autorització administrativa prèvia per realitzar activitats de promoció i publicitat en suport de la donació de cèl·lules i teixits humans. "Qualsevol entitat que vulgui fer activitats de donació de cèl·lules o teixits haurà de sol·licitar una autorització específica a la comunitat autònoma en què vulgui portar a terme la seva acció i a l'ONT, quan es tracti de més d'una comunitat o de tot l'Estat", ha afegit Matesanz..

Així mateix, es constituirà un registre de donants de progenitors hematopoètics comprensiu de la informació agregada del conjunt del Sistema Nacional de Salut.  Serà "un registre únic, nacional, la suma de tots els registres autonòmics, sota la coordinació de l'ONT", tot i que se seguirà comptant amb la fundació Josep Carreras.