MALS TEMPS PER SER JOVE

Norma Gascó: "Si no surt res, me'n vaig a Alemanya"

Llicenciada en Dret, està convençuda que tindrà més oportunitats als país germànic

Norma Gascó, llicenciada en Dret, divendres, a Barcelona.

Norma Gascó, llicenciada en Dret, divendres, a Barcelona. / Photographer: Miquel Monfort Sub

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / Barcelona

Norma Gascó va acabar la carrera deDretl¿any passat amb l'esperança de dedicar-se aviat al que més li agradava: seradvocat penalista. Els estudis li havien anat bé. Somiava fer pràctiques en un bufet, especialitzar-se i començar a llaurar-se un futur, però els mesos passen i no troba res. Absolutament res. Ni tan sols en feines per sota de la seva qualificació professional. Així que ara està pensant fer les maletes ianar-se'n a Alemanya. "Ho dic seriosament", adverteix. Norma té 25 anys i resideix a Sant Cugat amb el seu pare i la seva germana. 

Les dues principals vies d'un llicenciat en Dret per accedir almercat laboral són, segons diu la jovedesocupada, preparar unes oposicions (de fiscal o jutge) o bé entrar a treballar en un despatx professional. "Encara que tingués mitjans ¿afirma¿ , no et pots llançar en solitari a muntar alguna cosa perquè primer necessites aprendre'n, tenir pràctica. La carrera és molt teòrica". Gascó ha enviat currículums a bufets de tot tipus, però el sector està "parat", resumeix amb el neguit de qui tem que "això va per llarg". "En un gran despatx on abans podien entrar desenes d'advocats en el transcurs d'un any, ara n'hi entra un com a màxim. Són pocs els que es col·loquen". Gascó, que no té familiars entre togues, calcula que en la seva promoció a la Universitat Autònoma de Barcelona hi va haver almenys 200 llicenciats. "Se'n jubilen alguns, però no podem entrar tots els que arribem". Elreemplaçament generacional és incomplet. 

Una plaça per a 300 

Gascó posa un exemple. Fa poc va anar a una entrevista amb300 aspirants més que competien per una única plaça. "Als 250 primers ja ens van descartar perquè no vivíem a prop d'on era la feina", lamenta. "Ara busco de tot". No només de la seva formació acadèmica. "M'he ofert com administrativa, però em demanen una experiència que lògicament no tinc. I també he enviat currículums per treballar com a dependenta en botigues de roba, tot i que em solen dir que estic massa preparada. Deuen pensar que me n'aniré aviat... ¡Com si hi hagués tanta cosa per triar!" 

Notícies relacionades

A alguns companys de classe no els ha anat malament, però el que és habitual és que segueixina l'atur o, en el millor dels casos, quefacin feines per hores i mal pagades, afegeix. I perquè no es digui que perd el temps, que no fa res, Gascó cursa actualment un màster de Criminalística a la mateixa universitat. Allò d'Alemanya no és una fanfarronada. "Estic estudiant alemany amb aquest objectiu. Si no surt res, me n'aniré. Ja sé que el que busquen són enginyers, però estic completament convençuda que allà tindré més oportunitats que aquí. Sigui del que sigui".