MALS TEMPS PER SER JOVE

Jasmine McGuie: "Reinventarem el nostre futur"

Estudiant de Medicina a la UAB, espera "poder tornar al meu país el que m'ha donat a través de la sanitat pública"

Jasmine McGuie, estudiant de quart de Medicina a la UAB, divendres, a Barcelona.

Jasmine McGuie, estudiant de quart de Medicina a la UAB, divendres, a Barcelona. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
ELENA PARREÑO / Barcelona

Amb brillantor als ulls,Jasmine McGuiefa una reflexió: «M'alegro que m'hagi tocat viure aquest moment perquè crec que ens portarà a repensar i tornar-nos a apropiar els nostres àmbits i la nostra vida com no s'ha fet en molt de temps,reinventarem un nou futurque pot ser màgic i esticil·lusionada», diu amb emoció. 

Té 22 anys i estudia quart deMedicina a la Universitat Autònoma de Barcelona. Al matí fapràctiquesa l'Hospital de Sant Pau i a les tardes assisteix a classes de teoria que compagina amb unafeina: «Faig classes d'anglès tres tardes a la setmana per pagar-me la carrera, en principi tinc beca però encara no l'he rebut». 

Jasmine va entrar a Medicina amb un 8,22. La carrera que exigeix una de les notes més altes comença a no respondre alsobjectius vocacionalsde molts futurs metges. «Amb lesretallades en Sanitat no s'estan obrint tantes places noves i el que s'està obrint és el mercat de lasanitat privada, que no era el meu objectiu ni de bon tros al començar la carrera», assenyala. «Jo estudio gràcies a la beca i, a través de lasanitat pública, m'agradaria poder tornar al meu país el que m'ha donat, però potser no serà possible». Davant la possibilitat d'emigrar ho té clar: «Mentre puguiem quedaré i lluitaré perquè el rumb que estan prenent les coses canviï». 

OPTIMISTA DAVANT EL FUTUR

No l'espanta el seufutur laboralperò lamenta les conseqüències de les retallades del sistema públic. «M'enorgullia sentir-me part del nostre sistema sanitari en tota la seva universalitat, em feia sentir molt orgullosa del meu país i s'està desmantellant a tota velocitat

 --medita--. No entenc com pot estar passant i no m'agrada, però veig que hi ha molta gent disposada a parar-lo». 

Notícies relacionades

Jasmine diu que a la seva facultat no es parla gaire de les retallades. «Hi ha massaresignacióencara que això també està canviant, ho veig quan estic de pràctiques, a la gent no li agrada el que està passant i cada vegada hi ha més col·lectius de defensa de la cosa pública dient que sí, quehi ha una altra manera d'afrontar aquesta situació».

Fa un incís per recordar una conversa que va mantenir amb uns estudiants de segon de batxillerat en la manifestació del 29 de febrer: «Estaven redactant una LEC (Llei d'Educació de Catalunya) ¡Ni tan sols tenien barba i estaven redactant una LEC! Jo als 17, això ni m'ho plantejava», diu. La Jasmine desprènoptimisme, fa anys que s'implica enlluites socialsi va participar enDemocràcia Real Japreparant el dia del 15 de maig. Veu allà l'origen del despertar de molts ciutadans. «A part de la crítica legítima a les polítiques d'austeritat, s'estan qüestionant dinàmiques i estructures que hi havia abans que esclatés la crisi, i la manera com vivim i com funcionem com a societat». I conclou: «Tot això portarà alguna cosa millor que el que teníem, perquè ara no volem el que teníem abans, volem una cosa millor».