Èxit dels cicles formatius

Els graduats en FP registren una taxa d'atur tres cops més baixa

La seva desocupació és del 13%, mentre que la de la població juvenil és del 43%

Una macroenquesta mostra que 40 de cada 100 titulats han seguit estudiant

Alumnes de FP de l’Institut Esteve Terrades de Cornellà en una aula de pràctiques.

Alumnes de FP de l’Institut Esteve Terrades de Cornellà en una aula de pràctiques. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
JORDI CASABELLA
BARCELONA

Malgrat el deteriorament del mercat laboral, els graduats en cicles formatius de grau mitjà i superior resisteixen l'envestida de l'atur amb molta més fortuna que la resta de la població juvenil que no compta amb estudis universitaris. L'enquesta anual de la Generalitat i les cambres de comerç sobre els estudiants catalans que van acabar un cicle de Formació Professional (FP) el 2010 mostra que 47 de cada 100 havien aconseguit un lloc de treball entre sis i nou mesos després, el 40% continuaven estudiant i el 13% buscaven feina. La taxa de desocupació de la població juvenil catalana d'entre 16 i 24 anys, situada en el 43,6%, triplica amb escreix la que es registra entre els que han cursat la FP.

La inserció laboral dels que han optat pels estudis professionalitzadors cobra un valor afegit si es té en compte que la xifra de graduats ha crescut un 28% al llarg dels últims quatre cursos acadèmics, període durant el qual el nombre de llocs de treball disponibles no ha deixat de disminuir. Les dues consideracions porten els promotors de l'ocupació a afirmar que els graduats de FP «se segueixen inserint extraordinàriament bé».

INTERÈS PER LA FORMACIÓ / La macroenquesta, que es realitza cada curs des de fa cinc anys, es basa en les respostes de 18.884 dels 29.000 graduats que van finalitzar els estudis el mes de juny del 2010. També s'hi aprecia la progressió que ha experimentat l'interès dels que ja compten amb un cicle de FP per seguir estudiant. La convicció que les possibilitats d'aconseguir una bona feina creixen a mesura que augmenta la formació i la persistència de fortes restriccions per accedir al mercat laboral han fet que cada vegada siguin més els titulats de grau mitjà que preparen la prova d'ingrés en un grau superior o els que, després d'haver cursat un cicle superior, s'interessen per entrar a la universitat.

L'estudi, promogut per la Conselleria d'Ensenyament i el Consell General de Cambres de Catalunya, ha anat preguntant regularment per les remuneracions que percep cada promoció de graduats. Els salaris no s'han vist «erosionats» per l'impacte de la crisi», va subratllar ahir el director general de Formació Professional, Melcior Arcarons, al resumir aquest capítol de l'ocupació, almenys en els tres últims exercicis.

La majoria dels que van finalitzar un cicle formatiu el 2010 i que havien obtingut un lloc de treball van confessar que percebien un salari d'entre 900 i 1.200 euros nets mensuals. Entre els que van cursar un cicle de grau mitjà el percentatge dels que es trobaven entre 600 i 900 euros era semblant al dels que es trobaven per sobre de la mitjana, a la forquilla que va dels 1.200 als 1.500. Paradoxalment, els titulats de grau superior que es trobaven en aquest últim supòsit equivalien a la meitat dels que rebien menys de 1.200 euros.

Notícies relacionades

MOTIUS DE DESOCUPACIÓ / La primera raó que els preguntats que es trobaven sense feina van adduir per justificar la seva situació va ser la «falta d'ofertes laborals adequades a la formació rebuda». L'absència d'experiència es va situar en segon lloc. No obstant, els que van atribuir la seva situació a «la falta de formació» no van arribar al 5%.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va concloure que l'estudi del 2010 mostra «la bona salut de la FP, perquè prepara per a la inserció laboral i estimula els graduats a seguir formant-se», va dir.