informe de la federació de dones progressistes

El 80% dels joves creuen que en una relació la noia ha de complaure el noi

Els adolescents segueixen adjudicant vells rols com que les noies són tendres per naturalesa, i els nois, valents i agressius

Elles serveixen per a l'educació infantil, la infermeria o la perruqueria, i ells, per a la conducció o l'arquitectura, diu la memòria

Uns adolescents es fan un petó al centre de Barcelona, el 2003.

Uns adolescents es fan un petó al centre de Barcelona, el 2003. / ARXIU / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

El80% de les persones joves creuen que en una relació de parella lesnoies han de complaure el noi, segons es desprèn d'un estudi sociològic elaborat per la Federació de Dones Progressistes.

L'estudi, que s'ha presentat amb motiu de la celebració demà delDia Internacional contra la Violència de Gènere, conclou que els adolescents (nois i noies) segueixen establint diferències entre els dos sexes i adscriuen a cada un qualitats exclusives.

Així, pensen que lesnoies són per naturalesamés tendres o comprensives, i que els noissón valents i "agressius", una dada que aquesta organització de dones veu preocupant.

Diferències de professió

Traslladant aquestes qualitats al pla professional, l'estudi assenyala que la percepció dels joves és que lesdones són més adequades per a professions "feminitzades", com l'educació infantil, la infermeria o la perruqueria, mentre que ells són més capaços per a la conducció o l'arquitectura.

Fins i tot veuen malament que una dona opti per ser camionera o que un home es dediqui a la perruqueria.

L'objectiu de l'informe que ha presentat la presidenta de la Federació, Yolanda Besteiro, és donar a conèixer la connexió existent entre les desigualtats en les relacions de parella de joves i els possibles episodis de maltractament que poden produir-se.

L'informe¿Igualment? Alumnat i gènere, actituds i comportamentss'ha elaborat a partir de les dades d'un total de1.396 qüestionaris realitzats entre el 2009 i el 2010 en instituts de secundària de les províncies de Madrid i Burgos, encara que els seus promotors consideren que el resultat de la mostra és extrapolable a tot Espanya.

Entre els resultats destaca que el 80% de les persones entrevistades creuen que la noia ha de complaure el seu nòvio, el 40% pensa que el noi té l'obligació de protegir-la a ella i el 60% està d'acord que la gelosia és normal en una relació.

Controlar el mòbil de la parella

"Les opinions dels més joves sobre les seves relacions afectives denoten situacions decontrol per part d'ells i de submissió per part d'elles, i això pot suposar el preludi i l'inici d'episodis considerats com a violència de gènere", ha assenyalat en roda de premsa Besteiro.

Notícies relacionades

La responsable del programa de prevenció de la violència masclista en joves immigrants de la Federació de Dones Progressistes, Eva López, que també ha intervingut en l'acte, ha alertat de l'"amor romàntic", és a dir, la idea que tenen les adolescents de l'amor, i que coincideix amb la que es projecta als contes.

En concret, Besteiro ha especificat la del "príncep" que manté la dona, i que la vida d'aquesta gira exclusivament al voltant de fer feliç aquell home.