LES PROTESTES 2.0

Milers d'indignats reconquisten Sol sense cap oposició policial

El 15-M torna a ocupar el lloc simbòlic després d'una marxa contra la policia

Una manifestació recorre el centre de BCN en suport als activistes de Madrid

La marxa del 15-M a Barcelona, durant la parada que va fer a la plaça de Sant Jaume, ahir.

La marxa del 15-M a Barcelona, durant la parada que va fer a la plaça de Sant Jaume, ahir. / JAVIER CORSO

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / MADRID
ELENA PARREÑO / BARCELONA

Quatre dies després del desallotjament dels últims acampats a la Puerta del Sol de Madrid, milers d'indignats van reconquistar ahir a la nit emocionats el simbòlic espai. Va ressonar el càntic «¡Aquesta és la nostra victòria!» i no van ser pocs els membres del 15-M que en gest papal van fer un petó al terra, no en va es tracta d'una espècie de lloc sagrat del moviment. Al tancament d'aquesta edició una assemblea discutia què fer amb l'espai recuperat. Mentre uns proposaven tornar a aixecar el campament, altres apostaven per instal·lar-hi només un punt d'informació i trobada. En qualsevol cas, la voluntat de tornar a tenir allà una presència fixa era majoritària.

Els indignats van trobar lliure l'accés a la Puerta del Sol. Cap policia els ho va impedir. El quilòmetre zero de les carreteres d'Espanya era la meta d'una manifestació de protesta contra la càrrega de la Policia Nacional dijous al Ministeri d'Interior, considerada violència policial pel 15-M. Tot indica que les forces de l'ordre van rebre ahir instruccions de no intervenir. No obstant, fonts de la Delegació del Govern van informar que no es permetrà un altre assentament a Sol.

INSTRUCCIONS / Abans de començar la marxa, que es preveia conflictiva, els indignats van celebrar una assemblea en què es va recomanar no deixar-se portar pel pànic en cas de càrrega policial. La tesi era que dijous es va pretendre espantar el moviment per desactivar-lo. A Atocha hi havia Ramón Carpín, un indignat de 74 anys que en la càrrega policial va rebre cops de porra en un ull, un costat i un genoll. Bastants manifestants portaven a la roba adhesius de «Molt fràgil».

La protesta, encapçalada per tres pancartes amb els lemes «Per un ­futur millor, democràcia real ja!», ­«15-M viu» i «15-M respecte», es va aturar davant el Ministeri de l'Interior abans de posar rumb a Sol. Van ser uns 20 minuts de tensió. Una línia de policies va rebre a pèl, sense cap equipació antiavalots, la marxa. Els manifestants es van plantar a un pam dels agents i aquests van aguantar estoicament una cascada d'insults, encara que també n'hi va haver que van intentar dialogar amb els policies i fins i tot alguns que van voler donar-los una flor. Cap incident. I des de la seu d'Interior la manifestació va posar rumb a la Puerta del Sol, el ventre del 15-M.

Notícies relacionades

RETORN A LA PLAÇA DE CATALUNYA / A Barcelona, també milers de persones (almenys en alguns moments) van participar en una protesta pel centre de la ciutat contra l'actuació de la policia a Madrid dijous. A la plaça de Sant Jaume els indignats van guardar un minut de silenci per la càrrega policial i van llançar avions de paper als mossos. Al passar davant d'oficines de bancs i caixes i de la seu de CDC van corejar el crit: «¡Culpables!».

Ja amb només uns centenars d'integrants, la manifestació es va acabar a la plaça de Catalunya. «Tornem a casa!», van cridar els indignats, que acabaven de conèixer la reconquista de Sol. Al tancament d'aquesta edició estaven a punt de començar una assemblea per debatre si ells també recuperavenla seva plaça.

Temes:

Indignats