PROTESTES A MADRID I BARCELONA

Els indignats tornen al carrer per donar força al moviment

Els integrants del 15-M intenten recuperar presència a la Puerta del Sol

El col·lectiu a Catalunya intensifica les queixes per la retallada sanitària

2
Es llegeix en minuts
ALBA G. LAGUNA / MADRID
ELENA PARREÑO / BARCELONA

¿Demòcrata? ¡No callis! Ocupa el carrer», deia una de les pancartes dels manifestants que ahir van tornar a intentar ocupar la madrilenya Puerta del Sol com a protesta perquè dimarts la policia va destruir el punt d'informació que hi mantenia el 15-M. Va ser el segon dia de protesta al carrer a la capital espanyola -tornada a ofegar per un gran desplegament policial-, secundada a menys escala a Barcelona, que encaixa dins de la intenció del moviment de guanyar més presència al carrer després d'unes setmanes en les quals el seu treball s'ha traslladat a les diferents comissions i assemblees de barri.

Tant ahir com dimarts la protesta a Madrid no va ser tan nombrosa com durant l'acampada, però tot i així hi va haver centenars de persones. Som a l'agost, és més difícil mobilitzar la gent, però els indignats neguen que el 15-M visqui una etapa de perfil baix que suposi una disminució de la seva activitat. La idea general és que el camí fins a conquistar les seves aspiracions és una carrera de fons, encara que no descarten treure l'artilleria pesant de les xarxes socials si la situació ho requereix. Com ahir, com dimarts.

A Barcelona, els indignats han optat per canalitzar la seva acció al carrer en les protestes per les retallades de Salut. Tant a l'assemblea de dimarts com a la d'ahir es va debatre com vehicular les accions de protesta pel tancament nocturn del servei d'urgències de l'Hospital de l'Esperança, al barri de Gràcia. Des de dilluns, desenes d'indignats s'han desplaçat a l'hospital amb la intenció de col·lapsar el servei d'urgències, registrant-se per ser tractats de diferents malalties.

MOLTA FORÇA AL SETEMBRE Ja no es tracta només de 15-M, sinó de diversos col·lectius que remen en la mateixa direcció, la de la protesta i la participació ciutadana, escandalitzats amb el que consideren injustícies socials, com la plataforma d'afectats per la hipoteca. El seu portaveu i membre del 15-M, Eloy Morte, creu que les mobilitzacions agafaran «moltíssima força» al setembre. «És una lluita de tots», diu, a la vegada que alerta que l'actuació policial «només fa que la gent surti més al carrer». Això, tot i que estem a l'agost, com assenyala la Bea, de la comissió de comunicació. «El sentiment és el mateix que al principi. La gent té ganes de sortir al carrer, potser no per acampar, però sí per reivindicar».

Notícies relacionades

MANIFESTACIÓ I REFERÈNDUM / La primera manifestació prevista després de l'estiu serà el 25 de setembre i esperen una «afluència massiva». Menys d'un mes després se celebrarà (el 15 d'octubre) una concentració convocada a escala europea. Si la tecnologia ho permet, anirà acompanyada d'un referèndum sobre punts clau en les reivindicacions del col·lectiu, com la reforma de la llei electoral.

Tot i així, mentre arriba el setembre, els que no se n'han anat de vacances segueixen treballant en el si de les diferents comissions (entre altres, en una síntesi de propostes per mostrar que se n'han aconseguit moltes i que el moviment segueix viu). Avui mateix, a Màlaga se celebra una trobada entre representants nacionals de Democràcia Real Ja i el moviment 15-M per debatre sobre el futur d'aquest.

Temes:

Indignats