LES PROTESTES 2.0

El gran desplegament dels Mossos no va evitar agressions a diputats

Artur Mas i diversos consellers van ser portats al Parlament en helicòpter

Alguns polítics es queixen que el dispositiu policial els va deixar desemparats

Uns mossos desallotgen participants en la seguda al carrer de Wellington, ahir al matí.

Uns mossos desallotgen participants en la seguda al carrer de Wellington, ahir al matí. / DANNY CAMINAL

4
Es llegeix en minuts
A. BAQUERO / R. JULVE / C. BUESA
BARCELONA

Va ser un matí de contenidors bolcats i de salves a l'aire. Mala manera de començar el dia. No eren ni les set del matí i a la cruïlla entre el carrer de Wellington i el passeig de Pujades, a Barcelona, uns quants centenars d'indignats i de mossos ja s'estaven mirant amb cara de pocs amics. Els acampats intentaven, mitjançant una seguda, recuperar la posició que els antiavalots els havien pres poc abans a l'obligar-los a desallotjar el campament que tenien als parterres de Pujades. Les trompades van venir després, durant un matí en què una minoria d'indignats van proporcionar al conseller d'Interior, Felip Puig, les imatges de violència amb què justificar no només l'acció policial d'ahir sinó també el criticat dispositiu de la plaça de Catalunya. Van ser detingudes sis persones i 45 -18 eren agents- van resultar ferides.

A primera hora, la idea de la policia era deixar expedit un passadís, un cap de pont, que permetés als diputats i als treballadors del Parlament entrar al parc de la Ciutadella. Així que primer tres furgonetes van prendre posicions davant de l'entrada per Pujades. De mica en mica, en un desplegament de manual en què van participar 550 agents, els antiavalots van anar fent un cordó que contenia uns 3.000 indignats i obria l'accés fins a la porta. No va sortir gratis. Hi va haver càrregues. Però els Mossos van evitar les fotos inconvenients. Als que seien els treien agafant-los i no a cops de porra com el 27 de maig.

TREBALLADORS INCREPATS / Diversos policies de paisà que van intentar barrejar-se amb la multitud van ser detectats i un grup va arribar fins i tot a quedar envoltat. Els antiavalots els van anar a rescatar per evitar mals majors. A les nou, els Mossos semblava que tenien controlada la situació. El cordó deixava a un costat la via d'accés i a l'altre, milers d'indignats, amb el carregador fins al capdamunt de les esbroncades amb què metrallaven a tothom que agafava el passadís: els primers van ser els treballadors del Parlament.

I amb tot això van arribar els polítics. Amb comptagotes. Els indignats van escridassar més els que més coneixien: Joan Herrera, Celestino Corbacho, Josep Maria Vila d'Abadal. Alguns més desconeguts, com Jordi Rull, van poder entrar i sortir gairebé sense ser detectats. Però el cordó no era infinit i alguns polítics no van aconseguir arribar a la cantonada de Wellington i Pujades, on se'ls havia indicat que havien d'anar, perquè era on els esperaven els Mossos per acompanyar-los. Grups d'indignats els van tallar el pas abans i s'hi van abraonar. Els més malparats van ser Joan Boada, Montserrat Tura i Marina Geli. Diversos diputats van denunciar de forma anònima que el dispositiu els havia deixat «desemparats». Interior els va invitar a denunciar les agressions.

El dispositiu estava pensat perquè hi poguessin passar els cotxes oficials amb els membres del Govern. No obstant, diversos indignats van tallar la Meridiana i van obligar els vehicles a donar la volta. Llavors es va activar el pla B: si no es pot entrar per terra, s'entra per aire. Els Mossos van muntar un pont aeri. Concentrats en una comissaria, els polítics eren conduïts a un helicòpter que, amb la cruïlla dels carrers de Bolívia i Àvila com a base i sobrevolant la indignació, els deixava dins del parc, davant de la porta del zoo. Els primers van ser el president Artur Mas i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. En nou viatges més es va traslladar 30 diputats i consellers.

Arran de terra la situació es va complicar tant que la policia autonòmica va aconsellar a diversos parlamentaris que fessin mitja volta. Al final, van acabar a la seu central d'Unió i la Guàrdia Urbana els va anar a rescatar. A la comissaria de l'Estació del Nord, van ser embotits en furgonetes dels Mososs, i així van entrar a la Ciutadella uns 50 diputats. En una hi anaven junts Albert Rivera, Joan Laporta i Oriol Pujol.

Notícies relacionades

ESCOPINADES / Amb els diputats a dins, una avançada d'indignats van llançar boles de guix, ampolles i llaunes contra els policies que, després d'un parell de càrregues dissuasòries, van decidir que era millor sortir d'escena. Es van apostar en dos carrers. Quan se'n van anar, les coses es van relaxar.

L'assemblea dels indignats va decidir marxar a mitja tarda fins a la plaça de Sant Jaume, cosa que van fer la meitat dels concentrats per tornar a la Ciutadella cap a les nou del vespre. La protecció policial no va impedir que els parlamentaris que van sortir de la Ciutadella a peu rebessin escopinades, arma poc efectiva contra els cotxes oficials en què van sortir rabents els membres del Govern.

Temes:

Indignats