PROTESTA CONTRA ELS PRESSUPOSTOS

L'oposició evita criticar el Govern i deplora l'actitud "intolerable" dels violents

El PSC i el PPC recolzen l'amenaça de Mas de fer servir la força per garantir la seguretat

Artur Mas i Núria de Gispert intercanvien impressions al Parlament.

Artur Mas i Núria de Gispert intercanvien impressions al Parlament. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / TONI SUST / Barcelona

Després d'aprovar per unanimitat una declaració institucional de rebuig als episodis de coacció, els partits de l'oposició han evitat per un dia la crítica al Govern. Tots s'han centrat en la condemna dels actes "violents" i "antidemocràtics" que s'han registrat als accessos al parc de la Ciutadella, i han coincidit que l'actuació d'alguns grups radicals no s'ha de generalitzar a tot el moviment 15-M.

El cap del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha afirmat que Catalunya "es juga avui la seva dignitat com a poble" i ha donat suport al president Artur Mas en la seva advertència que la policia pot utilitzar la força "de forma legítima" per assegurar la integritat dels diputats a la sortida del ple. "Ningú es pot atribuir una representativitat que no té per negar als representants del poble català la seva pròpia representativitat", ha assegurat.

"És el dia més trist de la meva vida", ha declarat la presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, que també ha fet pinya amb Mas en la seva amenaça als indignats de fer ús de la força. Encara més, la líder popular ha exigit als Mossos "contundència" perquè la "majoria silenciosa" de la societat catalana faci front a "la cara més agressiva i violenta" del moviment sorgit el 15-M.

Democràcia representativa i participativa

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha advertit als indignats que actituds d'aquesta mena "dificulten la lluita contra les retallades i la construcció d'alternatives". També ha qualificat d'"inacceptable" el que han viscut els diputats a l'entrada del Parlament, però ha eludit opinar sobre el que hauria de fer la policia aquesta tarda si continuen les coaccions.

Notícies relacionades

El president d'ERC, Joan Puigcercós, també ha lamentat els fets amb un avís: "Fracassarem com a societat si no fem compatible la democràcia representativa amb la democràcia participativa". Ha afegit, en la línia de Mas, que els indignats han traspassat avui la línia del que és acceptable en un sistema democràtic.

Els diputats del Grup Mixt Albert Rivera (Ciutadans) i Alfons López Tena (Solidaritat) s'han sumat a la condemna de les accions violentes, encara que han fet una crida a no generalitzar el comportament d'una minoria amb el de tot el moviment de protesta cívica. López Tena s'ha tornat a significar al negar-se a respondre a una pregunta en castellà amb l'argument que, al matí, havia estat insultat només en aquesta llengua.

Temes:

Indignats