L'IMPACTE A LA SALUT D'UN NOU HÀBIT

L'OMS adverteix del "possible" risc de càncer cerebral per l'ús de mòbils

L'Agència Internacional d'Investigació del Càncer subratlla la necessitat d'estudis rigorosos sobre les conseqüències de la utilització intensiva dels aparells

Tres visitants del congrés internacional de telefonia mòbil de Barcelona, el 2007.

Tres visitants del congrés internacional de telefonia mòbil de Barcelona, el 2007. / Alberto Estévez ({EFE})

2
Es llegeix en minuts
EFE / Lió

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Agència Internacional d'Investigació del Càncer (IARC) han vinculat l'ús de telèfons mòbils amb un "possible" risc de càncer cerebral en éssers humans.

Les dues organitzacions han anunciat en Lió (sud-est de França) que els camps electromagnètics generats per les radiofreqüències d'aquesta mena de dispositius es consideren "possiblement cancerígens per als humans" i es classifiquen, per això, en la categoria 2B.

L'OMS i la IARC basen la decisió d'aquesta classificació en les proves obtingudes sobre l'impacte d'aquests camps electromagnètics en l'origen de gliomes, un tipus maligne de càncer cerebral.

Tot i no quantificar el risc, el grup de treball OMS-IARC s'ha referit al fet que un estudi amb dades de fins al 2004 va detectar un increment del 40% en el risc de gliomes entre els usuaris més freqüents de mòbil, és a dir, els que els feien servir durant una mitjana de 30 minuts diaris en un període de 10 anys.

No obstant, matisa que els indicis del risc de glioma i de neuroma acústic són "limitats" per als usuaris de mòbils, cosa que significa que hi ha una "associació positiva" creïble entre l'exposició a l'agent i el càncer, però que no es poden excloure altres factors en el seu desenvolupament.

Proves limitades de carcinogènesi

El responsable del grup de treball constituït per l'OMS i la IARC, Jonathan Samet, de la University of Southern California, ha declarat que les proves reunides fins ara "són prou sòlides [...] per a la classificació del tipus 2B".

Aquesta categoria és una de les que la IARC utilitza per identificar els factors mediambientals que poden augmentar el risc de càncer en éssers humans i entre els quals hi ha substàncies químiques, exposicions laborals, i agents físics i biològics, entre altres.

Des del 1971, la IARC ha analitzat més de 900 agents, dels quals uns 400 han estat identificats com a cancerígens o potencialment cancerígens per als éssers humans.

El grup 2B inclou els agents dels quals es tenen "proves limitades de carcinogènesi en humans", i el 2A, aquells que són "probablement carcinògens" per als humans.

Reduir l'exposició

Notícies relacionades

En el primer grup, l'1, la IARC inclou els agents per als quals es tenen "proves suficients" que són carcinògens per als éssers humans. La conclusió del grup de treball que ha exposat els seus resultats aquest dimarts a Lió és que "hi podria haver algun risc". "Per tant, hem de vigilar de prop el vincle entre els mòbils i el risc de càncer", ha afegit Samet.

Christopher Wild, director de la IARC, ha explicat que, "donades les potencials conseqüències d'aquests resultats i d'aquesta classificació per a la salut pública, és important que s'investigui més a llarg termini l'ús intensiu de mòbils". "A falta d'aquesta informació, és important prendre mesures pragmàtiques per reduir l'exposició a aparells com els mans lliures o d'enviament de missatges de text", ha afegit.