ALERTA NUCLEAR AL JAPÓ

Tepco admet que serà impossible estabilitzar Fukushima aquest any

El retard suposa també una demora per al retorn a casa de centenars de milers d'evacuats de la zona

Tècnics de Tepco i de l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica inspeccionen les instal·lacions de l’edifici que allotja el reactor número 1, dijous passat, a la central de Fukushima.

Tècnics de Tepco i de l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica inspeccionen les instal·lacions de l’edifici que allotja el reactor número 1, dijous passat, a la central de Fukushima. / AP

1
Es llegeix en minuts
EFE / Tòquio

L'empresa elèctrica Tepco, encarregada de la gestió de lacentral nuclear de Fukushima, danyada després delterratrèmol i posterior tsunami que l'11 de març va arrasar elnord-est del Japó, ha admès ara que considera impossible estabilitzar la planta abans de final d'any, com havia anunciat. Tepco ha arribat a aquesta conclusió després de fer balanç sobre lesfusions parcials detectades aquest mes alsreactors 1, 2 i 3.

Tot i que els danys en aquestes tres unitats encara s'han d'analitzar en profunditat, representants de l'elèctrica van explicar diumenge a última hora que aquests segurament suposaran ungran retard en les tasques per controlar la central.

El 17 de maig passat Tepco va revisar el seu pla per solucionar la crisi a Fukushima i va assegurar que els quatre reactors afectats pel terratrèmol i el tsunami recuperarien la refrigeració a l'estiu i que serien portatsa "parada freda" possiblement a l'octubre, encara que no descartaven que el procés s'allargués fins al gener de 2012.

El nou balanç de l'empresa apunta a una possible demora, que al seu torn endarrerirà també el retorn a casa seva dels centenars de milers d'evacuatsdels pobles que dels voltants de la central, segons ha explicat un representant de la companyia.

Vessaments d'aigua contaminada

Un dels principals problemes amb què s'ha topat la empresa són elsvessaments d'aigua contaminada que estan impedint que els tècnics entrin en les instal·lacions per instal·lar els sistemes de refrigeració. Tepco creu que l'aigua pot procedir delsvasos perforades dels reactors, tot i que encara no ho ha pogut determinar amb tota seguretat ni ha aconseguit segellar capfuga.

Notícies relacionades

A més, tècnics de la central van haver de restablir aquest cap de setmana el sistema de refrigeració delreactor 5, que va arribar a superar els 94 graus centígrads de temperatura a l'estar parat durant 15 hores a causa d'unapossible fallada del sistema elèctric.

A això s'hi suma l'arribada prevista per a aquest dilluns d'unatempesta tropical forta a Fukushima, cosa que ha fet que l'elèctrica extremi les precaucions per evitar un augment de les filtracions per la pluja i el vent. Així, l'elèctrica ha instal·lat dics de sacs de sorra i ha traslladat les grues que ajuden a estabilitzar els reactors i ha assegurat que si les pluges són molt intenses totes les operacions, excepte la vigilància, s'aturaran a la planta.