Anar al contingut

XIFRES DEL 2010

Les emissions de CO2 arriben a un rècord històric

L'Agència Internacional de l'Energia parla de "seriós revés" en la lluita contra l'escalfament global

Adverteix que serà "extremadament difícil" complir els objectius de Cancún i impedir que les temperatures pugin més de 2 graus

AGÈNCIES / Londres

Les emissions de CO2 van arribar el 2010 a nivells rècord, sobrepassant els nivells ja elevats del 2008, segons ha informat aquest dilluns l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), que ha admès que la dada suposa un "seriós revés" en la lluita contra l'escalfament global. "Les emissions de diòxid de carboni en el sector de l'energia han estat el 2010 les més elevades de la història", ha apuntat l'agència.

Segons les dades de l'AIE, l'any passat es van emetre a l'atmosfera 30,6 gigatones (Gt) de diòxid de carboni, especialment pels combustibles fòssils, 1,9 gigatones més que el 2009 i un increment del 5% respecte a els 29,3 gigatones del 2008.

Del total d'emissions, el 44% provenen del carbó; el 36%, del petroli i el 20%, del gas natural. Així mateix, el 40% són originades en els països rics, membres de l'OCDE, encara que els increments més elevats s'han donat en els països emergents que no pertanyen a aquest organisme, especialment a la Xina i Índia.

"Nou senyal d'alarma"

L'informe de l'agència també subratlla que aquestes dades suposen "un seriós revés en les nostres esperances d'impedir que les temperatures mundials pugin més enllà dels dos graus centígrads", segons ha subratllat l'economista cap de l'organisme, Fatih Birol. Per aconseguir aquest objectiu, fixat en la cimera de Cancún, el 2010, les emissions no havien de sobrepassar les 32 gigatones el 2020. "Això significa que en els pròxims 10 anys, les emissions han d'augmentar menys que el 2009 i el 2010", ha advertit l'organisme.

Birol ha qualificat les xifres de "nou senyal d'alarma" i ha advertit que el món s'acosta perillosament a "un nivell d'emissions que no s'haurien de registrar abans del 2020". En aquest sentit, ha assenyalat que davant l'escàs marge de maniobra d'aquí al 2020, serà "extremadament difícil respectar els objectius" de Cancún, fora que es prenguin "ràpidament decisions valientes".

0 Comentaris