DEBAT ENERGÈTIC A EUROPA

El tancament de les centrals nuclears alemanyes tindrà un cost de més de 33.000 milions d'euros, segons el Fòrum de la Indústria Nuclear Espanyola

La patronal considera que la clausura de les 17 plantes atòmiques el 2022 només està basada en "raons polítiques i conjunturals"

1
Es llegeix en minuts

Eltancament de les centrals nuclears alemanyestindrà uncost de més de 33.000 milions d'euros, segons ha indicat elFòrum de la Indústria Nuclear Espanyolaque subratlla que la decisió anunciada aquest dilluns pel Govern alemany del tancament de les seves 17 centrals nuclears el 2022 està basada en "raons polítiques i conjunturals".

Així mateix, assenyala que la producció de les 17 centrals nuclears alemanyes ha comportat el 2010 el 23% de la producció d'electricitat. A més, adverteix que la substitució de l'electricitat generada en les nuclears serà reemplaçada amb un increment d'importació d'electricitat dels països veïns i més consum de carbó.

Per un altre costat, explica que la potència total de les nuclears alemanyes és de 21.517 MW (la potència elèctrica nacional és de 165.859 MW), cosa que genera a l'any 140 TWh d'electricitat (621 el conjunt del mix elèctric alemany).  A més a més, les set centrals nuclears aturades de forma provisional després de Fukushima i afectades per la decisió adoptada aquest dilluns, representen al voltant del 30% de la producció nuclear alemanya. El cost d'aquest tancament representa aproximadament 10.000 milions d'euros, segons les dades de la patronal elèctrica alemanya.

Notícies relacionades

Igualment, assegura que el tancament prematur de les centrals nuclears tindrà conseqüències de tipus econòmic, debilitarà la indústria alemanya, incrementarà les emissions de CO2, i serà una càrrega per al consumidor que veurà la seva factura d'electricitat incrementada.

La presidenta de Fòrum Nuclear, María Teresa Domínguez, ha assegurat que "la decisió no pot ser traslladada a altres països pel seu caràcter conjuntural, la situació geogràfica d'Alemanya, la seva capacitat d'interconnexions en la xarxa i l'existència de recursos naturals propis (carbó). Amb la base sòlida i tecnològica alemanya i la seva enorme experiència nuclear cal esperar que aquesta decisió sigui reversible i no definitiva". Finalment, ha apuntat que "en els últims anys, la política energètica alemanya ha experimentat importants modificacions i pot ser que aquesta decisió es torni a replantejar tenint en compte els reptes energètics, ambientals i econòmics".