DESPRÉS DEL DESASTRE DE FUKUSHIMA

Alemanya anuncia que abandona l'energia nuclear

El Govern d'Angela Merkel acorda que totes les centrals deixin de funcionar abans del 2022

La decisió "irreversible" converteix al país en el primer a renunciar a aquest tipo d'energia

Activistes de Greenpeace durant una protesta contra l’energia nuclear, dissabte, a la porta de Brandenburg, a Berlín.

Activistes de Greenpeace durant una protesta contra l’energia nuclear, dissabte, a la porta de Brandenburg, a Berlín. / BRITTA PEDERSEN (EFE)

1
Es llegeix en minuts
AFP / Berlin

Alemanya tancarà tots els reactors nuclears que té en funcionamentabans del 2022 i es converteix així en laprimera potència industrial que renuncia a l'energia atòmica, segons ha anunciat aquest dilluns el ministre de Medi Ambient, Norbert Röttgen després d'unes intensesnegociacions al si de la coalició del Govern que dirigeix la cancellera, Angela Merkel

La cancellera ha explicat que els consells de la Comissió Ètica han estat determinants per a la decisió adoptada ahir a la nit pels partits de la coalició, els democristians de la CDU, els socialcristians bavaresos (CSU) i els liberals.

Com cobrir el 22% de demanda elèctrica

Actualment el país germànic té17 reactors, dels quals 14 deixaran de funcionar d'aquí al 2021 i elstres restants, els de construcció més recent, funcionaranfins al 2022 com a molt tard, ha detallat Röttgen, que ha advertit que aquesta decisió és "irreversible". D'aquests 17 reactors, n'hi ha vuit que no estan connectats als sistemes de generació d'electricitat i que no seran ja reactivats, segons ha explicat el ministre.

Aquesta decisió significa que Alemanya haurà de trobar d'aquí al 2022 la manera de cobrir el 22% de les seves necessitats d'electricitat que fins ara cobrien les centrals nuclears.

"Tenim al davant un gran esforç conjunt", ha subratllat Matthias Kleiner, copresident de la Comissió Ètica i president de la Comunitat d'Investigació Alemanya (DFG), que s'ha mostrat convençut que serà possible portar a terme l'apagada nuclear definitiva "en el termini d'una dècada".

Sentiment antinuclear

Notícies relacionades

A finals del 2010, Merkel va impulsarallargar una mitjana de 12 anys l'explotació dels reactors nuclears. Va ser una mesura presa en contra de l'opinió pública alemanya i va provocar unressorgir del sentiment antinuclear al país.

Lacatàstrofe a la central de Fukushima, danyada pel terratrèmol i posterior tsunami que va castigar el nord-est del Japó el dia 11 de març, ha fet que la cancellera es replantegés la seva política nuclear. Així, arran d'aquest desastre va ordenar suspendre l'activitat de les centrals més velles i va obrir un debat intern per abandonar l'energia nuclear. El Consell de Ministres haurà de ratificar la decisió el 6 de juny.