CIÈNCIA

Científics russos ja 'voregen' l'aigua més antiga i pura de la Terra

Una perforadora és a un pas del llac Vostok, a gairebé 4.000 metres sota el gel antàrtic

Aïllat durant milions d'anys, el líquid pot donar pistes de l'origen de la vida

Observatori de Vostok.

Observatori de Vostok. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
DMITRI POLIKÀRPOV

A un pas. Davant de l'expectació de la comunitat científica de tot el món, una expedició russa és més a prop que mai de tocar l'aigua més pura i antiga del planeta.

Per arribar a la superfície del misteriós llac Vostok, tancat sota el gel de l'Antàrtida des de fa diversos milions d'anys, li falta perforar només uns 50 dels 3.748 metres de la densa capa de gel que amaga aquest enorme dipòsit d'aigua dolça.

Si tot va bé, és a dir, si no sorgeixen problemes tècnics, es calcula que la màquina perforadora acabarà la seva missió a finals d'aquest mes. Quan això passi, un potent corrent de les aigües del Vostok saltarà a la superfície com el xampany d'una ampolla ben agitada, a causa de la diferència de pressions.

Cinquanta vegades més oxigen que l'aigua dolça

"La màquina perforadora treballarà les 24 hores del dia a una velocitat d'uns quatre metres diaris", ha explicat Valeri Lukin, el cap de l'equip de l'Institut d'Investigacions Àrtiques i Antàrtiques (IIAA). 

Notícies relacionades

Descobert el 1957 per científics soviètics, el Vostok és un ecosistema únic, amb 50 vegades més oxigen que l'aigua dolça, i pot contenir espècies desconegudes o fòssils que donin nous indicis sobre l'origen de la vida a la Terra.

A més, els resultats de l'exploració seran fonamentals per a l'estudi del canvi climàtic.