FRAU FISCAL

Un jutge investiga la família Carulla per un presumpte frau fiscal milionari

Els propietaris d'Agrolimen van ferr operacions a través de paradisos fiscals, segons la investigació

Artur Carulla.

Artur Carulla. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J.G. ALBALAT

El  Jutjat número 4 d'Instrucció de Barcelona ha obert una investigació contra els principals membres de la família Carulla, propietaris de l'empresa Agrolimen, per un presumpte frau fiscal de milions d'euros, segons fonts judicials.

Les indagacions se centren en la venda de les accions del grup a dues societats radicades a les Antilles Holandeses (paradís fiscal) i controlades, al seu torn, per unes firmes radicades en dos països sud-americans. Aquestes companyies estan controlades per la mateixa família d'empresaris i un dels seus components és l'administrador.

Les indagacions es van iniciar fa mesos arran d'un informe de l'Agència Tributària remès a un jutjat de l'Audiència Nacional, a Madrid, en què s'apuntava un presumpte delicte fiscal en què suposadament estan involucrats Lluís, Arturo (president d'Agrolimen), Mariona Carulla (actual presidenta del Palau de la Música), Montserrat i Jordi Carulla Font, els principals accionistes, juntament amb els seus fills, d'Agrolimen. Aquest grup, fundat el 1935 per Lluís Carulla (Gallina Blanca), actualment té 22 fàbriques, uns 7.000 empleats directes i marques prestigioses com Ausonia, Mont-Ferrant, Afinitty, Pans & Company, Fresco i El Pavo.

Venda d'accions a societats holandeses

En el seu informe, Hisenda desvelava que arran d'una inspecció al banc portuguès Espirito Santo s'havien trobat una sèrie d'operacions presumptament irregulars de membres de la família Carulla i detalla una sèrie de negocis, la majoria efectuats entre el 2006 i el 2007. Una d'aquestes operacions és la venda d'accions per part dels sis fills del fundador d'Agrolimen a unes societats holandeses. L'operació va pujar a 180 milions d'euros.

"És un cas d'enginyeria financera", van assegurar a aquest diari fonts coneixedores de les indagacions. I és que l'Audiència Nacional va obrir el 2008, arran de l'informe d'Hisenda, unes diligències d'investigació, encara que el jutjat que les va obrir va acordar posteriorment remetre aquest assumpte (més un altre en què figura implicada una altra milionària família catalana) als jutjats de Barcelona.

Segons fonts jurídiques, el cas que implica la família Carulla va arribar a passar per les mans del jutge Juli Solaz, que investiga el presumpta saqueig del Palau de la Música (Mariona Carulla és la presidenta de l'entitat cultural). El magistrat no va acceptar la competència i el procés ha anat a parar al Jutjat número 4 d'Instrucció de Barcelona, que dirigeix el jutge Josep Maria Miquel Porras, que ja ha iniciat les indagacions. Possiblement, se citarà a declarar els pròxims dies alguns membres de la família Carulla.

Mesures per no pagar impostos a Espanya

Notícies relacionades

L'Agència Tributària sospita que un dels membres de la família Carulla, que figura com a administrador de les societats holandeses (el seu objecte social està relacionat amb el món de les assegurances), té el domicili oficial a l'estranger, quan realment viu a Barcelona, i que tot l'entramat té com a finalitat no pagar impostos a Espanya.

En l'informe d'Hisenda també figuren les empreses dels fills dels patriarques Carulla i que, curiosament, diverses fonts denominen les min, el prefix que precedeix el nom del pare o de la mare (Minma, Minar, Minau). "És un cas típic de deslocalització fiscal aparent", van explicar fonts coneixedores de la investigació.