Triomfs sobre la marginació

ELSA ECHEVARRÍA, AUTÒNOMA: "Hi ha desconfiança en els immigrants"

«Hi ha desconfiança en els immigrants»_MEDIA_1

«Hi ha desconfiança en els immigrants»_MEDIA_1 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts

Va venir des de Chimbote, el Perú, fa 15 anys. La seva jornada laboral començava a les quatre del matí, netejant en oficines i empreses. Més d'una tarda afegia hores extres a la seva jornada. Els caps de setmana també treballava. «A vegades també dutxava una senyora per 1.000 pessetes», recorda. Al seu país hi va deixar dos fills, als quals enviava gairebé tot el que guanyava: «No l'hi desitjo a ningú, ho vaig passar molt malament sense poder veure'ls, em vaig dedicar a treballar i treballar».

Explica que mai ha sentit l'alè del racisme al clatell, però sosté que segueix existint molta desconfiança en els immigrants. «Fins que no et coneixen no confien en tu, perquè ets de fora. Pensen que ets diferent i et posen una barrera». Tot i que disposa de la doble nacionalitat, està segura que serà considerada una immigrant tota la vida.

Fa quatre anys va decidir posar en pràctica el caràcter que sempre l'ha definit: constituir-se en autònoma i muntar una empresa de neteja professional. L'entitat Servei Solidari li va donar un cop de mà en la tramitació dels papers i amb consells per muntar el pla d'empresa. «Ho vaig fer en dos mesos quan se solen trigar sis mesos o més», recorda orgullosa. Avui té cinc empleades al seu càrrec, entre les quals hi ha la seva germana. «Ara les coses no van tan bé. Per la crisi. Les empreses volen rebaixar costos, que t'arrosseguis… Però no vull tirar la tovallola», insisteix.

Notícies relacionades

No es vol quedar aquí. Vol que l'empresa creixi. I el seu somni segueix intacte: muntar un bar. Quan mira enrere, constata: «Em van ajudar molt».

I hi vol afegir alguna cosa en positiu: «El català és desconfiat, però si arribes a ser el seu amic, és una relació per a tota la vida».