Triomfs sobre la marginació

DANI, TÉ UN TRASTORN ESQUIZOFRÈNIC: "He patit mirades de menyspreu i ira"

«He patit mirades  de menyspreu i ira»_MEDIA_1

«He patit mirades de menyspreu i ira»_MEDIA_1 / JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts

Ha interpretat textos de Goldoni, Molière i Txékhov. «Amb l'obra que més bé m'ho vaig passar va ser amb La rebel·lió dels animals [de George Orwell], on vaig interpretar un porc i vaig fer quadrar tota la tropa», recorda entre rialles. El Dani, de 38 anys, té diagnosticat un trastorn esquizofrènic paranoide crònic, però això no li impedeix tenir una força física i mental de ferro. D'acer. Però no tot ha estat fàcil. «M'he vist abandonat, fumava, bevia, em barallava amb els pares... », recorda.

Però la seva carrera de superació personal no ha deixat de pujar esglaons. «Vaig decidir que havia de tirar endavant», diu. Va estar un any en un centre de dia del barri de Sant Andreu de Barcelona. El següent pas va ser començar la formació prelaboral. Durant tres anys es va formar en cuina, jardineria i pintura. I d'aquí va passar a contactar amb l'entitat Tres Turons, que li ha facilitat un pis compartit amb altres joves i un lloc de treball tres dies per setmana. Amb tot això ha pogut aconseguir «independència i ànim». I superar la negativitat. Ara parla en positiu dels companys i fins i tot dels seus caps a la feina.

Notícies relacionades

El Dani té un objectiu: treballar en una empresa ordinària vinculada al món forestal i de jardineria: «M'agrada l'aire lliure, caminar, veure gent... No sabria estar assegut en una oficina».

El Dani mira sempre de cara i cap endavant. «No m'agrada mirar enrere, els ingressos hospitalaris continuats que vaig patir als 20 anys». Tampoc li agrada recordar que ha rebut «mirades de menyspreu i ira», que ha superat senzillament sortint del vagó del metro per poder respirar. I quan li pregunten quines altres coses vol fer, respon: «Treballar, mantenir el pis i funcionar, funcionar».