Oci popular en hores baixes

Gràcia i Sants eviten retallades i alguns carrers gastaran més

Les celebracions de Barcelona mantenen les subvencions que van rebre el 2009

Els organitzadors justifiquen l'excepció pel costós treball dels decorats

Veïns del carrer de Joan Blanques, de Gràcia, enllestien divendres els decorats per a la festa d’aquest any.

Veïns del carrer de Joan Blanques, de Gràcia, enllestien divendres els decorats per a la festa d’aquest any. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
DAVID PLACER
BARCELONA

Són la gran excepció de les festes majors. Les celebracions massives de Gràcia i Sants, les festes de barri més costoses de Catalunya, no patiran retallades de subvencions aquest any malgrat la crisi. La festa de Gràcia ha aconseguit mantenir intactes totes les seves subvencions, que sumen 484.000 euros, la mateixa quantitat que l'edició anterior. Les de Sants, que han preferit no comentar les quantitats rebudes, mantenen intacte el pressupost.

La Fundació Festa Major de Gràcia ha patit alguna demora per rebre les subvencions, però confia a obtenir els diners per repartir-los entre els carrers: uns 13.000 euros cadascun. «No som una festa convencional. Treballem tot l'any per mantenir viva una celebració que dura 15 dies. El treball amb els decorats és llarg i intens i això requereix recursos», explica Ricard Estruch, president de la fundació.

Tot i el privilegi rebut aquest any, els organitzadors de les dues festes temen que les tisorades puguin arribar les pròximes edicions. Tanmateix, tant els veïns com els organitzadors oficials estan convençuts que la possible disminució dels recursos no es notarà en l'aspecte més vistós i popular de les festes:

els decorats.

«Tenen un cost baix perquè treballem bàsicament amb material reciclat. La qualitat serà la mateixa aquest any i el que ve», vaticina Estruch. Tot i que alguns carrers encara no han rebut les subvencions, ja han programat actes i elaboren decorats que superaran el pressupost de l'any passat.

L'IMPACTE DE L'IVA / El carrer de Progrés ja s'ha excedit en relació amb les quantitats invertides l'edició anterior. «Hem gastat més en material i tindrem més grups musicals», assegura Emili José Manero, conegut al barri per les seves creacions de fonts als ­decorats.

Els organitzadors també comenten que alguns carrers han començat a gastar diners en col·laboradors i en vigilància, un fet que ha repercutit en la partida de despeses. A més, els materials adquirits a última hora es van haver de pagar amb el nou IVA, que va pujar del 16% al 18% el mes passat.

Notícies relacionades

Les festes de Gràcia rebran aquest any 184.000 euros de l'ajuntament, 90.000 del Departament de Governació, 80.000 del Departament de Cultura i 30.000 de l'Icub. També rebran uns 100.000 euros addicionals per patrocinis.

Però les partides econòmiques no frenen les ganes de festa. L'únic carrer que participa aquest any per primera vegada, el tram de Fraternitat entre Tordera i Siracusa, s'ha atrevit a fer-ho sense saber la subvenció que rebrà. «Ho hem fet amb recursos propis. Els veïns hi hem invertit diners i després ja veurem si rebem alguna cosa», explica Mari Carmen Márquez, l'organitzadora de la festa del carrer. Debutar a les festes de Gràcia no té preu.