la degradació del medi ambient

Catalunya encapçala la saturació urbanística de la costa espanyola

Alerta que la comunitat genera el 42% de la contaminació abocada al Mediterrani espanyol

Greenpeace denuncia que l'«urbanisme salvatge» s'apodera del 89% del litoral català no protegit

ROSES 1930-2010 3 Aquestes dues fotografies, fetes amb 80 anys de diferència, donen una mostra de l’explotació urbanística de la Costa Brava.

ROSES 1930-2010 3 Aquestes dues fotografies, fetes amb 80 anys de diferència, donen una mostra de l’explotació urbanística de la Costa Brava. /

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO M. YAGÜE
MADRID

El litoral català té un futur molt negre. El desè informe de Greenpeace li va atribuir ahir el lideratge en saturació urbanística: el 46,5 %

de la costa de Catalunya pateix «construcció abusiva» i només l'11% de les zones no protegides estan lliures de l'«urbanisme salvatge» que està destruint la costa a Espanya a raó de 7,7 hectàrees (equivalents a vuit camps de futbol) cada dia.

El vertiginós ritme de degradació de la costa es fa patent, segons l'organització ecologista, en l'existència d'un port esportiu cada 10 quilòmetres. Però el pitjor encara ha d'arribar, ja que el Pla de Ports de Catalunya aspira que la comunitat compti l'any 2015 amb 32.000 amarratges.

«La carrera dels municipis del litoral per créixer sembla imparable», va lamentar la responsable de Greepeace a Catalunya, Anna Rosa Martínez, que va denunciar que el Ministeri de Medi Ambient i alguns municipis volen disminuir les exigències de la llei de costes per aconseguir la requalificació de terrenys per obtenir més recursos.

Greenpeace va recordar que amb el pla E per reactivar l'economia, el Govern central va ampliar en dos anys el termini per a la terminació dels tres milions de vivendes que es van projectar el 2007, de manera que el sòl encara no ha recuperat la seva qualificació de rústic.

DEPENDÈNCIA DEL TOTXO / El director de l'organització ecologista a Espanya, Juan López de Uralde, va apuntar que per «posar fi al saqueig de les costes» és necessari «resoldre la dependència del totxo que tenen els municipis espanyols per finançar-se».

Les imatges que comparen la costa actual amb la de fa alguns anys, mostren el «salvatge canvi» produït i que el territori costaner ha estat «depredat», en paraules de López de Uralde.

Un altre aspecte negre de Catalunya és l'elevada degradació de les aigües. Segons les dades de Greenpeace, aquesta comunitat genera el 42% de la contaminació que s'aboca al litoral mediterrani espanyol. Juntament amb l'activitat portuària, cita altres focus contaminants, com les refineries i plataformes petrolíferes de Tarragona, i recorda que l'Agència Europea de Medi Ambient va declarar el 2007 aquesta província, el Delta de l'Ebre en particular i Barcelona com a «punts d'alarma». A això s'afegeixen les aportacions dels rius més contaminats, «com l'Ebre, el Llobregat i el Besòs, que suporten l'impacte de grans contaminants industrials».

Anna Rosa Martínez va destacar entre les assignatures pendents de Catalunya l'exigència del compliment de la legislació a les empreses químiques, «sobretot perquè eliminin les tecnologies més contaminants i assumeixin els costos reals».

Notícies relacionades

TORREDEMBARRA I COMA-RUGA / L'oe­nagé ecologista va demanar al Ministeri de Medi Ambient que compri les parcel·les dels terrenys dels Muntanyans (Torredembarra) per evitar la urbanització d'aquest espai, «amb un valor ambiental únic que ha de ser protegit».

Durant la presentació de l'informe, Greepeace també va exigir que es paralitzi el projecte d'ampliació del port esportiu de Coma-Ruga perquè afecta la reserva marina de Masia Blanca. «La destrossa ambiental que suposaria l'augment d'amarratges –va apuntar Martínez– acabaria amb la diversitat biològica del fons marí i, com en altres casos, no suposaria cap efecte dinamitzador del turisme de la zona».