JUSTÍCIA

La Generalitat destina més de 700 milions a edificis judicials

Bona part de la inversió es dedicarà a construir 26 finques i a rehabilitar-ne d'altres

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT
BARCELONA

Les inversions en infraestructures per part de la Conselleria de Justícia no només se centren a la Ciutat de la Justícia de Barcelona, encara que sigui l'obra més important que s'ha emprès en l'Administració judicial a Catalunya. L'any 2007 es van inaugurar vuit edificis en diferents poblacions i durant aquest any i principis del vinent està prevista l'obertura de sis immobles més. A aquests se n'hi sumaran 11 més i la remodelació d'altres locals. La inversió que hi ha prevista és de més de 700 milions d'euros.

La Ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, situada a la Gran Via i que ocupa una superfície de 233.344 metres quadrats, s'emporta una bona part d'aquest pastís: 272 milions d'euros. L'edifici dels jutjats de l'Hospitalet ja funciona, mentre que els immobles que albergaran els jutjats barcelonins seran entregats abans de final d'any, encara que faltarà la instal.lació dels òrgans que ara estan dividits en diversos immobles. "El trasllat és una cosa molt complexa", reconeix Salvador Illa, director general d'Infraestructures de la Conselleria de Justícia. La data d'obertura serà l'any 2009.

PER TOT CATALUNYA

Només quedaran fora d'aquest complex el Tribunal Superior de Justícia, que seguirà estant situat al Palau de Justícia del passeig de Lluís Companys, i l'Audiència de Barcelona, que anirà al davant, amb altres jutjats, en un nou edifici que substituirà el que ara alberga els jutjats d'instrucció i penal. Això serà possible perquè s'ha pogut aconseguir una edificabilitat més gran.

Notícies relacionades

En els 26 nous edificis judicials del pla de modernització de la justícia catalana 2004-2010, vuit dels quals ja han entrat en funcionament, la Generalitat s'hi gastarà 294 milions d'euros. És a dir, més que en la Ciutat de la Justícia. "És fals que no estiguem invertint en la resta de Catalunya", destaca un alt càrrec del Govern. A més, hi ha una altra partida de 133 milions d'euros per a la remodelació d'una vintena d'immobles judicials.

"En els nous jutjats s'hi combina funcionalitat i arquitectura. L'objectiu és que l'edifici tingui una presència que permeti constatar que són unes instal.lacions de l'Administració de justícia i de servei públic", explica Illa. Per exemple, a les plantes més baixes s'instal.len les dependències més usades pels ciutadans, com ara les sales de judicis, l'oficina d'atenció i el registre civil. "I també es pretén que el funcionari treballi amb comoditat", incideix. "A més, els immobles s'han construït pensant en un creixement dels jutjats del 25% al 30%", indica. Els terrenys en els quals s'aixequen han estat cedits pels ajuntaments. "S'ha hagut de fer un sobreesforç d'inversió", admet Illa.