SALUT

Els joves addictes al 'botellón' setmanal es dupliquen en 6 anys

Un estudi revela un augment de la freqüència amb què beuen els menors

Els pares es mostren indiferents i eviten abordar el problema a casa

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO M. YAGÜE / MADRID

El fenomen del botellón té cada vegada més protagonisme entre els adolescents espanyols. Un estudi de l'Obra Social de La Caixa amb la participació d'experts d'universitats i altres entitats adverteix que en sis anys escassos s'ha duplicat el nombre de nois que el practiquen setmanalment. En l'actualitat, el 12,3% dels menors de 18 anys beuen als carrers o als parcs cada cap de setmana davant del 6,1% que ho feia l'any 2002.

Eusebio Megías, coordinador de la investigació, que analitza diversos estudis i enquestes des de fa 15 anys, va precisar que no està augmentant el nombre d'adolescents que participen en aquest fenomen, sinó la fre- qüència amb què es reuneixen per beure. La xifra de joves que alguna vegada han participat en un botellón segueix estant una mica per sota de la meitat d'aquesta població i es manté estable.

Els joves ho justifiquen per la qualitat i el preu de la beguda, encara que reconeixen que en el fons respon a la necessitat de vincular-se amb un grup en un espai propi on el món adult queda arraconat. "Beure és una provocació controlada dels adolescents, una escenificació d'un conflicte generacional. Abans s'expressava en la política i ara s'ha derivat en l'oci", va indicar Megías, el director tècnic de la Fundació d'Ajuda contra la Drogoaddicció i també exdirector general del Pla Nacional Sobre Drogues.

L'anàlisi també ressalta que el 94% dels adolescents diuen que comprar alcohol és fàcil i el 80% s'ha iniciat en el consum abans dels 18 anys, malgrat que la venda a menors és il.legal. Pels experts, aquesta situació exigeix un debat col.lectiu en què participin les administracions, la indústria, els educadors i la societat.

PARES PASSOTES

Notícies relacionades

Els autors de l'informe incideixen en el fet que el consum d'alcohol no és un tema sobre el qual s'eduqui dins de les fa- mílies. La majoria dels pares saben que els seus fills adolescents beuen, però rebutgen abordar aquest problema a casa i miren cap a una altra banda. Encara que reconeixen que es tracta d'un fenomen bastant estès, eviten tractar-lo amb els fills perquè ho consideren força precipitat i quan ho fan resulta inútil perquè ja és massa tard. Fins i tot hi ha alguns progenitors que assumeixen com un fet inevitable que els menors beguin com a part d'un procés de maduració.

L'estudi deixa una porta oberta a l'esperança, ja que hi ha aparegut una tendència minoritària entre els adolescents en què el consum d'alcohol en excés es considera un símptoma d'immaduresa.

Temes:

Botellon