OCI JUVENIL

Els adolescents espanyols que practiquen 'botellón' cada setmana s'han duplicat els últims sis anys

El 65% dels joves d'entre 14 i 18 anys consideren que el consum d'alcohol és una pràctica "normal"

1
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / MADRID

El nombre d'adolescents espanyols que fanbotellónsetmanalment s'ha duplicat els últims sis anys, segons un estudi presentat avui pel director tècnic de la Fundació d'Ajuda contra la Drogoaddicció, Eusebio Megías Quirós.

"No augmenta el nombre d'adolescents que fanbotellón, sinó la freqüència amb què es reuneixen per beure", ha concretat l'expert. Així mateix, ha manifestat que aquesta activitat la practiquen la meitat dels adolescents espanyols.

Segons aquesta anàlisi, el 65% d'adolescents d'entre 14 i 18 anys consideren que el consum d'alcohol és una pràctica "normal". Megías ha explicat que "la immensa majoria de nois i noies han incorporat l'alcohol als seus ritus d'oci", en un context social que "rebutja l'alcoholisme formalment, però que accepta l'embriaguesa jovial".

Poques polítiques de salut

Les mesures que les institucions han pres per a la prohibició o el control delbotellóns'han encaminat més cap a qüestions d'ordre públic que a la salut dels ciutadans, segons aquest treball. "Per alguns, si els adolescents es traslladessin als afores del nucli urbà, ja deixarien de ser un problema", ha dit Mejías.

Pel que fa als motius que s'esgrimeixen per practicar elbotellón, l'estalvi de diners o la qualitat més gran del producte estan per sota d'altres motivacions. "L'apropiació [pels joves] d'un espai grupal, l'establiment de les seves pròpies normes i una forma de relació que determina una provocació en els adults, dels quals volen diferenciar-se" són els principals arguments per als adolescents, ha explicat Megías.

El paper dels pares

Encara que els pares són conscients de l'existència del consum d'alcohol com un problema real, "eviten tractar-lo directament amb els seus fills per considerar-lo precipitat abans que es produeixi, i inútil quan ja s'ha presentat", revela l'estudi.

Notícies relacionades

"Els progenitors assumeixen com a inevitable que els seus propis fills beguin alcohol i arriben a justificar aquesta actitud com a part d'un procés de maduració que es podrien entendre com a positiu", ha afirmat Megías.

Els autors de l'anàlisi apunten que els pares han de fomentar accions destinades a enfortir i recolzar el procés de maduració dels adolescents a través de valors com l'autoresponsabilitat i l'esperit crític.

Temes:

Botellon