PRÍNCEP D'ASTÚRIES DE LES LLETRES

Oz demana a Europa que deixi d'escollir entre Israel o Palestina i opti per la pau

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / OVIEDO

L'escriptor Amos Oz ha manifestat que els europeus no tenen per què triar entre Israel o Palestina, sinó que han d'estar a favor de la pau, donada la "responsabilitat" que atribueix a Europa en la resolució del conflicte arabo-israelià.

Durant el discurs que ha pronunciat aquesta tarda al Teatro Campoamor amb motiu de la cerimònia d'entrega dels premis Príncep d'Astúries, Oz, que ha rebut el guardó de les Lletres, ha defensat que la literatura és "un pont entre els pobles perquè estimula la capacitat d'imaginar al proïsme", així com "una manera d'immunitzar-se contra el fanatisme".

L'autor d'Una història d'amor i foscorha alertat de la manifesta incapacitat de molts jueus i àrabs per imaginar-se els uns als altres i ha assegurat que això és part important de la "tragèdia" arabo-israeliana, quan els dos pobles tenen "alguna cosa en comú", haver patit "sota la pesada i violenta mà d'Europa".

"Nous croats i responsables dels nazis"

"Caldria suposar que dues víctimes d'un mateix perseguidor desenvoluparien certa solidaritat entre elles", ha reflexionat Oz. L'escriptor ha subratllat que "desgraciadament" aquest llaç no es crea "ni en les novel·les ni en la vida real" perquè els àrabs veuen els jueus com a "nous croats" i el poble hebreu personifica en aquells "els responsables dels nazis".

Per això, l'escriptor, que ha pronunciat el seu discurs en hebreu, ha assenyalat la "responsabilitat" dels europeus perquè "en lloc d'alçar un dit acusador" ajudin les dues parts, els mostrin "afecte i comprensió" i promoguin la pau al Pròxim Orient.

En el seu discurs, el premi Príncep d'Astúries de les lletres ha considerat que la literatura està per sobre del turisme com a forma de conèixer el món perquè mentre un viatger pot "veure una dona a la finestra", el lector d'una novel·la té la possibilitat de ser "a la sala d'estar i fins i tot dins del seu cap".

La dimensió moral de la curiositat

Segons l'escriptor, "la dona de la finestra pot ser una palestina de Nabulus i una israeliana de Tel Aviv", a les quals "anirien millor les coses" si cada una llegís sobre l'altra, "per saber almenys que fa que la dona de l'altra finestra tingui por o estigui enrabiada, i què li infon esperança".

Notícies relacionades

La curiositat té "una dimensió moral", ha proclamat Oz, perquè la capacitat d'imaginar el proïsme a través d'una novel·la converteix el lector en "una persona més humana".

No obstant, el novel·lista ha afegit que no havia anat a l'acte a fomentar la lectura de llibres "que hagin de canviar el món", sinó a suggerir que "llegir llibres és una de les millors maneres de comprendre" que, en definitiva, "totes les dones de totes les finestres necessiten urgentment la pau".