RELIGIÓ

Via lliure a Benet XVI per a la celebració de més misses en llatí

El Papa fixa en un document les raons i condicions per reintroduir la pràctica

El ritu tridentí, d'esquena al públic, ja no requerirà l'autorització del bisbe

1
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA / ANTONIO M. YAGÜE / MADRID

La missa en llatí tindrà menys restriccions. El Papa va presentar ahir a un grup de cardenals i bisbes de tot el món el motu propio o document escrit per pròpia iniciativa, que en facilitarà la celebració, amb l'oficiant d'esquena als feligresos. La conducció de les eucaristies en la llengua històrica i encara oficial de l'Església catòlica es va abandonar fa 40 anys, quan el Concili Vaticà II va decidir que els serveis se celebrarien en l'idioma del creient.

La recuperació de la missa tridentina (com es denomina aquest ofici fixat al Concili de Trento, al segle XVI) mira d'atendre la petició dels moviments ultracatòlics i de tancar l'escissió que van obrir els seguidors d'un grup de clergues francesos i suïssos liderats pel difunt arquebisbe Marcel Lefebvre, que es van negar a acceptar el canvi. Els tradicionalistes ara només poden oficiar aquest tipus de missa --amb llargs silencis, frases en hebreu i grec, i parts del segle VI-- amb autorització del bisbe. Segons sembla, en el futur només caldrà que 30 fidels ho sol.licitin i el bisbe només hi intervindrà si existeixen desacords.

El decret papal es publicarà en els pròxims dies i anirà acompanyat d'una "àmplia carta" personal de Ratzinger als bisbes a títol individual. S'hi explicaran les raons per reintroduir aquesta pràctica i es fixaran les condicions, com ja es fa amb altres ritus com ara el bizantí, el mossàrab i el sirianoantioquè. S'indicarà també la data a partir de la qual entrarà en vigor, que el secretari d'Estat vaticà, el cardenal Tarsizio Bertone, va assegurar que no serà immediata.

FRICCIONS

La decisió de Benet XVI, segons el diari catòlic francès La Croix, ha topat amb les reserves d'alguns sectors, sobretot a França i als EUA, on alguns bisbes tenen por que es mini la seva autoritat si els capellans poden decidir si tornen al ritu en llatí.

Notícies relacionades

També hi ha preocupació perquè es tem que es trenqui l'efecte de les reformes que es van fer als anys 60 que van eliminar friccions amb els jueus. L'antiga litúrgia té passatges en què diu que viuen "en la foscor" i que resen perquè "Déu els retiri el vel dels seus cors i així puguin reconèixer nostre senyor Jesucrist".

´

Temes:

Benet XVI