El reconeixement a Karol Wojtyla

Benet XVI decideix no accelerar més la santedat de Joan Pau II

Ratzinger guarda silenci sobre l'agilització del procés per convertir en sant el seu antecessor

El Vaticà rep les capses de documents que avalen els suposats miracles del Pontífex anterior

3
Es llegeix en minuts
JORDI CASABELLA / ENVIAT ESPECIAL / ROMA

Sant sí, però sense més presses. Aquest va ser el missatge que Benet XVI va enviar ahir, coincidint amb el segon aniversari de la mort del seu antecessor, als que insisteixen que el Papa se salti el Codi de Dret Ca- nònic, fongui el procés de beatificació de Joan Pau II amb el de canonització i aplani el camí de Karol Woj-

tyla cap als altars. Ja se'l va saltar una vegada, dos mesos després de la mort del Pontífex polonès, quan va emetre una autorització especial perquè es pogués iniciar l'expedient de beatificació sense esperar que transcorreguessin 5 anys des de la seva mort, com marca la normativa.

Joseph Ratzinger va presidir a la tarda a la plaça de Sant Pere una celebració eucarística en record de Wojtyla, però, contrariant els que esperaven alguna referència en l'homilia sobre la voluntat d'accelerar el ritme de la causa, només es va limitar a elogiar el seu antic cap.

Al capdavant de la legió d'impacients figura el que va ser secretari de Joan Pau II, primer a Cracòvia i després a Roma, i que al morir Woj-

tyla va ser ascendit a cardenal: Stanislaw Dziwisz. Igual que ell, la família catòlica polonesa vol portar l'aigua al seu molí. Ells han pres el relleu de la campanyaSanto subito(Sant ara mateix) que un dels moviments neoconservadors que va prendre impuls a l'època Wojtyla, els Focolars, va posar en marxa amb notable èxit el mateix dia del funeral.

PRESIDENT POLONÈS

El moment elegit per esperar l'anunci de Ratzinger era l'adequat, ja que al migdia s'havia celebrat un acte a la basílica de Sant Joan del Laterà en què es van segellar les caixes que guarden la documentació que avala els suposats miracles que han de franquejar l'accés de Joan Pau II al santoral i es van enviar el Vaticà. El mateix president polonès, Lech Kaczynski, no es va voler perdre la cita matinal ni l'homilia vespertina.

El Vaticà no està disposat a forçar més el procés. El responsable de lafàbrica de sants, el cardenal José Saraiva Martins, ho havia deixat meridianament clar en les hores prèvies a les celebracions d'ahir. "No n'hi ha prou que el poble ho demani per fer-lo sant de seguida. Nosaltres tenim la responsabilitat de verificar que la fama de santedat de Joan Pau II té fonament. L'Església té els seus temps i normes", va afirmar en una entrevista emesa diumenge a la nit pel Canale 5 de la televisió. És clar que, en una entrevista apareguda ahir aLa Repubblica, es curava en salut i advertia que el Papa té l'última paraula.

Per si aquest senyal fos poc cosa, el que va ser portaveu del Papa polonès durant 22 anys, l'espanyol Joaquín Navarro Valls, que va deixar el càrrec mesos després de l'accés de Ratzinger a la direcció de l'Església catòlica, feia ahir unes eloqüents afirmacions a un altre diari,Il Messaggero, en la mateixa direcció.

Navarro Valls deia que li agradaria veure Wojtyla als altars com més aviat millor, però que també li agradaria que es "complissin totes les fases establertes". I per recolzar la seva reflexió citava el candidat a la santedat, que no va compactar els procediments de beatificació i canonització de la Mare Teresa de Calcuta, de qui era un fervent admirador, perquè a ella "no li hauria agradat rebre un tracte de favor".

Notícies relacionades

BEATIFICACIÓ

Joan Pau II sí que va permetre que s'escurcés el termini per obrir l'expedient de beatificació de la religiosa, que es va iniciar el 1999, dos anys després de morir. La monja va ser beatificada el 2003 però encara no ha estat canonitzada. Tenint en compte que ha estat el procés més ràpid, sis anys de la mort a la beatificació, i que el de Wojtyla es va obrir de seguida, és probable que abans de dos anys el Papa polonès sigui beat. Kaczinsky va anar ahir més lluny i va dir que està convençut que la canonització arribarà abans del 2010.

Temes:

Benet XVI