SENTÈNCIA PIONERA

Condemnada una dona a Segòvia per abandonar la seva gossa

La sentència compara els animals amb les persones "salvant les diferències"

2
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / SEGÒVIA

L'Audiència Provincial de Segòvia ha condemnat una dona per una falta d'abandonament d'animal domèstic, a la pena de quinze dies de multa, amb una quota diària de sis euros i arrest substitutori d'un dia per cada dues quotes impagades, han informat fonts de l'organització El Refugio.

La protectora d'animals va denunciar el 16 de febrer del 2006 l'ara multada després de trobar una gossa, anomenada Nena, amb cremades al 70% del cos i que va ser identificada gràcies amb al microxip que portava l'animal.

Contemplat al Codi Penal

Davant l'absolució dictada pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Segòvia, El Refugio va formular un recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Segòvia que, en una sentència de set folis, l'ha estimat contra la sentència datada el 26 d'octubre de 2006 dictada pel Jutjat d'Instrucció de Segòvia.

La denunciada ha estat condemnada com a autora responsable d'una falta d'abandonament d'animal domèstic en aplicació d'allò que es disposa en l'article 631.2 del Codi Penal, que castiga "els que abandonin un animal domèstic en condicions en què pugui perillar la seva vida o integritat".

Jurisprudència

Aquesta és la primera sentència d'aquest tipus que es fa pública i que crea jurisprudència menor, perquè no s'hi pot recórrer en contra. En aquesta, l'Audiència Provincial compara "salvant les diferències entre persones i animals ja contemplades en la seva diferent gravetat i penalitat" l'abandonament d'animals amb el de familiars i menors.

L'Audiència Provincial justifica la sentència en el fet que considera provat que la denunciada va posar de forma objectiva en perill la vida de l'animal, i que a més ho va saber quan va decidir desemparar-la i quan es va negar a recollir-la amb el pretext que "ja no l'estimava".

"Un gran pas"

La protectora d'animals va manifestar en el comunicat recollit per Europa Press la seva satisfacció per la sentència de l'Audiència Provincial, tal com va declarar el seu president, Nacho Paunero, que va assegurar que aquesta resolució és "un gran pas endavant" que anima l'organització a seguir treballant.

Notícies relacionades

El Refugio és una organització sense ànim de lucre que actualment està immersa en més de 70 procediments penals, civils i administratius en diferents comunitats autònomes com la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó, Castella la Manxa i Extremadura.

Les principals activitats de la protectora d'animals són la prevenció i denúncia de l'abandonament i maltractament dels animals, la gestió del seu Centre d'Adopció d'animals abandonats i la realització de Campanyes de divulgació i conscienciació, per a la qual compten únicament amb les aportacions dels socis.