LA GRAN CITA DEL CINE FANTÀSTIC DE CATALUNYA

Festival de Sitges 2017: totes les claus

Del 5 al 15 d'octubre, la 50a edició del festival tornarà a mostrar-se com a gran aparador mundial de totes les variants del cine de gènere

zentauroepp39852914 the shape of water pelicula festival de venecia170829105708

zentauroepp39852914 the shape of water pelicula festival de venecia170829105708

8
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 28 de setembre del 1968 s’inaugurava la primera Setmana Internacional de Cine Fantàstic de Sitges amb la projecció del clàssic de la ciència-ficció soviètica 'Aelita', de Iàkov Protazànov. Poc feia suposar que aquell certamen pioner, organitzat amb més voluntat que perícia, acabaria sent el que és avui: una de les cites imprescindibles del cinema de gènere mundial, temple de devots del sobrenatural i rar. En la seva emblemàtica 50a edició, el festival de Sitges es vesteix d’etiqueta per reafirmar-se com a far de les infinites possibilitats expressives i temàtiques del cine de gènere. El cine més excitant, imaginatiu i expansiu possible.

    El fantàstic gaudeix avui d’una magnífica salut, tant creativament com en l’èxit de públic. 'La forma del agua', de Guillermo del Toro, inaugurarà Sitges amb l’imponent aval del seu Lleó d’Or a Venècia; 'It' va camí de convertir-se en una de les tres pel·lícules de terror més vistes de la història; i en l’última dècada, títols com Expediente Warren: The conjuring, Annabelle, Insidious o Paranormal activity han portat públic en massa a les sales. L’èxit a Espanya de 'Verónica', de Paco Plaza, s’afegeix al clima d’atracció per la por, la inquietud i tot el que és diferent del qual Sitges fa bandera des de fa ja mig segle.

La programació de la 50a edició del festival és, com ve sent habitual en els últims temps, vasta i diversa, pràcticament inabastable. Des d'aquí els mostrem un petit mapa, en forma de claus, perquè puguin guiar-se entre els fabulosos secrets, misteris i aventures que amaga del 5 al 15 d'octubre.

1. El millor lloc possible

El convuls moment polític a Catalunya ha portat la Fundació del Festival de Sitges a ser una de les entitats que té els comptes intervinguts pel ministeri d'Economia, segons ha explicat el conseller de Cultura, Lluís Puig, aquest dijous en la roda de premsa de presentació de la 50a edició. L'enuig administratiu que això suposa no ha impedit, no obstant, que Sitges hagi pogut tenir-ho tot a punt quan falta només una setmana perquè s'alci el teló. "És una edició molt especial per a nosaltres", ha dit el seu director, Ángel Sala, eufòric per obrir el festival amb 'La forma del agua', i que ha reiterat una de les seves màximes: "Catalunya és una potència mundial en cultura popular, amb Sitges, el Saló del Còmic i una gran cita de música electrònica com el Sónar". Sitges-2017 es ratifica, doncs, com un dels millors -si no el millor- festivals del món de cine de gènere. "Us emplaço a passar-ho bé, a disfrutar del millor lloc possible per veure cine fantàstic", ha sentenciat Sala.


2. El concurs

En la secció oficial a competició, la varietat de propostes és aclaparadora. També la quantitat de pel·lícules: n’hi haurà fins a 34 a concurs, aproximadament el doble que a Cannes i Venècia.

Entre elles hi ha algunes que van participar, precisament, en la cimera cinèfila de la Costa Blava: 'Jupiter’s moon', de l’hongarès Kornél Mundruczó, i 'The killing of a sacred deer', viratge al terror del grec Yorgos Lanthimos ('Canino', 'Langosta'). També per Cannes van passar, encara que no en secció oficial, algunes cintes asiàtiques molt esperades: 'Blade of the immortal' (Takashi Miike), 'Before we vanish' (Kiyoshi Kurosawa) i 'La villana' (Byung-gil Jung).

La pregunta és: ¿quines pel·lícules amb encara poc recorregut d'aquest 'super pack' es revelaran com a grates sorpreses? Des d'aquí apostem per ‘Laissez bronzer les cadavres’, nou film del tàndem 'neo-giallo' Cattet & Forzani, o ‘The ritual’, un 'survival' forestal a càrrec de l'autor (David Bruckner) del millor segment (el comiat de solter amb noia dimoni) de l'antologia 'found footage' ‘V/H/S’.


3. Més enllà de la competició

En secció oficial, encara que fora de concurs, es podran explorar noves preqüeles de franquícies tan populars com ‘La matança de Texas’ i ‘The conjuring’. Dirigida pel tàndem Julien Maury i Alexandre Bustillo, habitual de Sitges, ‘Leatherface’ explora els orígens de l'assassí de la motoserra, mentre que ‘Annabelle: Creation’ ens explica com va obtenir la seva consciència la nina d'ulls atents i trenes de col·legiala. Christopher Landon, veterà d'una altra saga infinita com ‘Paranormal activity’, dirigeix ‘Feliz día de tu muerte’, o el que sembla un 'atrapat en el iempt' en clau 'slasher'.

Totes les seccions de Sitges inclouen joies semiocultes. En la secció Anima’t, Masaaki Yuasa, ment expansiva darrere de ‘Mind game’, estarà present amb la seva premiada en Annecy ‘Lu over the wall’, però també, no se la perdin, la seva altra pel·lícula d'aquest any: ‘Night is short, walk on girl’, relectura de la seva pròpia sèrie ‘The Tatami galaxy’. Midnight X-treme donarà l'oportunitat de veure en pantalla gran ‘Tokyo vampire hotel’ i la sorpresa ultraindie japonesa ‘Vampire clay’.

No convé tampoc deixar escapar seleccions de Noves Visions com ‘Marjorie Prime’, el 'thriller' ‘Hounds of Love’ i, encara que només sigui per dir ‘hi vaig anar i en vaig sortir viu’, ‘Kuso’, el segons sembla revulsiu debut com a director del productor musical Flying Lotus. L'apartat thrilleresc Orbita inclou ‘Wind river’, segon assalt a la direcció de Taylor Sheridan, guionista del 'sleeper' del 2016 ‘Comancheria’.


4. La nodrida oferta local

Venia sent habitual, a manera de norma no escrita, que una producció catalana inaugurés el Festival de Sitges. No va ser així el 2015, amb la projecció de ‘La bruja’, de Robert Eggers, i no serà així aquest any, amb la de ‘La forma del agua’, de Guillermo del Toro. En qualsevol cas, la 50a edició del festival comptarà amb una potent presència de cine català i espanyol, d'entre les quals tres títols acaparen, d'entrada, els flaixos: ‘La pell freda’, adaptació de la novel·la fantàstica d'Albert Sánchez Piñol a càrrec de Xavier Gens; ‘Musa’, retorn al ‘thriller’ sobrenatural de Jaume Balagueró; i ‘El secreto de Marrowbone’, debut com a director de Sergio G. Sánchez, guionista de ‘L'orfenat’ i ‘Lo imposible’, de J.A. Bayona. Les tres pel·lícules es projecten fora de concurs.

En la secció oficial a competició es veuran cinc produccions espanyoles: 'Errementari', apadrinada per Álex de la Iglesia i dirigida per Paul Urkijo, amb inspiració en un conte tradicional basc sobre un ferrer que negocia amb el diable i se'n penedeix; 'Dhogs', premiada opera prima del gallec Andrés Goteira; ‘Matar a Dios’, intrigant debut en la direcció dels premiats curtmetratgistes catalans Caye Casas i Albert Pintó; 'Black hollow cage’, estilitzat ‘thriller’ de terror del madrileny Sadrac González-Perelló; i ‘Maus’, opera prima de l'asturià Yayo Herrero ambientada a Bòsnia i amb els ressons de la guerra dels Balcans de fons.

En altres seccions, es podran veure ‘The supers’, de Yolanda Torres (Sesions Especials); ‘Drácula Barcelona’, de Carles Bosch (Panorama Documenta), la coproducció britànico-catalana ‘The biggest thing that ever hit Broadway - Redux’, de Marcus Thompson,  ‘Compulsió’, d'Ángel González, i ‘Quemar’, de David González Rudiez (les tres en Noves Visions Plus). També es projectarà, sota bandera nord-americana, ‘Most beautiful island’, el premiat drama dirigit i protagonitzat per la madrilenya Ana Asensio a manera de revers amarg del somni americà (Nuevas Visiones One).


5. Clàssics recuperats

A més d'aparador de tendències a l'alça en terreny 'fantastique', el festival de Sitges és també una oportunitat per rescatar (en pantalla gran, o molt gran, en el cas de l'Auditori) títols antics que poden impactar com el primer dia. La secció d'explícit nom Sitges Clàssics se subdivideix aquest any en diversos cicles sucosos. Aquest any es rendeix homenatge, ja des del pòster, a la figura de Dràcula, i es podran veure fins a vuit títols lligats a aquest mite literari, incloent tant clàssics (els ‘Dràcula’ de Browning i Fisher, la fidel adaptació de Coppola) com a curiositats (la mexicana 'El vampiro' de 1957 o el ‘Drácula negro’ de 1972). També convé prestar atenció a les delícies policials i d'arts marcials del cicle ‘The Hong Kong Experience’; les projeccions d' ‘El exorcista’ i ‘Carga maldita’ amb la presència del seu director William Friedkin, o un programa doble presentat per Del Toro amb ‘Suspiria’ i la seva pròpia ‘La cumbre escarlata’.


6. Els premiats i convidats

L'alfombra vermella de Sitges-2017 ja rellueix per rebre la nombrosa comitiva de premiats i convidats, amb noms tan destacats com Guillermo del ToroSusan SarandonWilliam Friedkin i Frank Langella. El director mexicà visitarà Sitges com padrí de la 50a edició i la inaugurarà amb la seva última pel·lícula, la premiada ‘La forma del agua’. Per la seva part, Sarandon, figura clau del Hollywood modern, rebrà un Gran Premi Honorífic, idèntic guardó que Friedkin, director d''L'exorcista', 'The french connection' i altres films d'impacte, i que Langella, actor de progressiu culte, protagonista del 'Drácula' de John Badham.

Els guardons de la Màquina del Temps recauran en el director hongarès Kornél Mundruczó, l'actor i director espanyol Santiago Segura i, a títol pòstum, ni més ni menys que l'icònic Vincent Price. L'actor alemany Udo Kier rebrà una Maria Honorífica, igual que el director de fotografia i restaurador català Juan Mariné, el dibuixant de còmic Juan Martínez, el director italià Sergio Martino, la productora britànica Denise O'Dell i el distribuïdor hongkonguès Fred Tsui. I el premi Nosferatu, de la secció Brigadoon, serà per a Tony Isbert, membre il·lustre d'una de les grans sagues familiars del cine espanyol. 

Notícies relacionades

Al marge dels premiats, Sitges comptarà, per descomptat amb presències estel·lars de directors i actors en promoció de les pel·lícules projectades: Kiyoshi Kurosawa (‘Before we vanish’), Ana Lily Amirpour (‘The bad batch’), l'actor Vince Vaughn i el director S. Craig Zahler (‘Brawl in cell block 99’), Hugo Silva (‘Solo se vive una vez’), Aura Garrido (‘La pell freda’) o Franka Potente (‘Musa’), entre molts altres.


7. La presència televisiva

Si tenim en compte els límits porosos entre pantalles i que la tele fantàstica s'ha guanyat, per fi, el reconeixement que es mereix, no és estranya la presència cada vegada més àmplia de les sèries a Sitges. Aquest any es podrà veure a l'Auditori un petit avançament de la segona temporada de ‘Stranger things’, en una presentació en què acudiran Millie Bobby Brown (Once) i Noah Schnapp (el petit Will). També aquesta gran pantalla acollirà l'estrena de ‘La zona’, el 'thriller' postnuclear creat pels germans Cabezudo (‘Purgatorio’); tres episodis més es podran degustar a l'Espacio Movistar+. Completant l'oferta de Serial Sitges, doble episodi de la T2 de ‘Channel zero’, antologia terrorífica sota la influència de les llegendes urbanes disseminades a través de la xarxa.