UNA ENTITAT DE LES CORTS

Melodies celestials

L'Associació Amics de l'Orgue de les Corts promou aquest instrument com a eina pedagògica L'entitat organitza 5 concerts anuals i imparteix classes de perfeccionament

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA ALBERICH / BARCELONA

La parròquia de Santa Maria del Remei (a la plaça de la Concòrdia, número 1), una coqueta església d'estil neoromànic ubicada al cor de les Corts, acull al seu interior un acolorit altar i, a la primera planta, un llustrós orgue construït per dos prestigiosos orgueners, l'un alemany i l'altre català. Des de la seva estrena, el 10 d'octubre del 2010, l'instrument s'ha convertit en un referent al barri, tant pel seu valor pedagògic i educatiu com per ser el motiu principal de l'Associació Amics de l'Orgue de les Corts, creada a partir de la seva posada en marxa.

«Volem promoure la cultura musical de l'orgue, un instrument minoritari, però excels», assegura Josep Morán, president de l'entitat. «A més -continua Morán-, l'acústica de l'església és molt bona, perquè el sostre és pla i no distorsiona el so».

Organistes internacionals

Malgrat que l'orgue anterior s'utilitzava en les misses, era molt antiquat i poc adequat per fer concerts, i aquest és un dels motius que van impulsar l'encàrrec d'un de nou. L'actual, a més de les litúrgies, s'utilitza en els cinc concerts anuals que tenen lloc a l'església, en els quals fins i tot toquen organistes internacionals, procedents de països com Rússia i Suècia.

El pròxim concert se celebrarà el 8 de gener a les sis de la tarda i estarà dirigit per Juan de la Rubia, organista de la basílica de la Sagrada Família. «Durant aquests sis anys hi han actuat més d'una trentena de professionals i a cada concert solen assistir unes 100 persones», explica Pere Poll, tresorer de l'associació.

Tots els concerts són gratuïts, però els assistents solen deixar donatius que es destinen al manteniment de l'orgue, un instrument mecànic de característiques clàssiques. A aquesta recaptació se sumen les aportacions dels socis, les d'amics i coneguts i les dels alumnes que assisteixen a les classes setmanals d'una hora de durada.

«Són sessions d'una hora que serveixen per millorar i perfeccionar el nivell d'aquells que tenen un cert bagatge en l'instrument», destaca Josep Maria Mas Bonet, professor d'orgue de Santa Maria del Remei.

Mas Bonet imparteix classes a vuit alumnes experimentats, amb un ventall d'edats que van dels 20 als 40 anys, malgrat que també ha tingut com a alumnes organistes sexagenaris. A més del seu valor cultural, i d'unes melodies de les quals disfruten els assistents a les misses i els concerts, pel músic, «aquest és l'orgue de Barcelona al qual es dóna més utilitat pedagògica».

Referent per a les escoles

Notícies relacionades

Aquest vessant s'ha estès fins i tot als col·legis, ja que l'orgue ha servit com a referent per ensenyar els nens i adolescents del barri. «Durant dos anys, realitzem activitats pedagògiques amb alumnes de diferents escoles del districte», recorda el president de l'associació, que lamenta que la crisi hagi acabat amb elles.

La intenció de Morán i de la resta de membres de l'entitat, amb edats compreses entre els 18 i els 80 anys, és continuar impulsant una cultura musical en la qual aquest instrument de vent sigui el protagonista. «A Barcelona hi ha pocs orgues per fer concerts en auditoris públics i esglésies i aquest és un dels millors», remarca el president.

Temes:

Música