BIÒLOGA MOLECULAR. PROPIETÀRIA D'UNA BOTIGA DE JOGUINES CIENTÍFICA

Leiria Salazar: «Els nens han de ser ens creatius»

Joguines científiques, construccions i tallers per construir robots o programar videojocs són les noves fronteres de l'oci per als nens, cada dia més relacionats amb les noves tecnologies.

Jocs per aprendre . Leiria Salazar, amb algunes joguines.

Jocs per aprendre . Leiria Salazar, amb algunes joguines. / CLAUDIO ROJAS

2
Es llegeix en minuts
ANNALISA PALUMBO
BARCELONA

Leiria Salazar (Caracas, 1960) és una biòloga molecular que des del 2008 gestiona la seva botiga de joguines, Kreative Kids (plaça de Joaquim Pena, 1). Aquí es pot trobar una enorme varietat de joguines científiques i apuntar-se a tallers per fer robots.

-¿Com acaba una biòloga molecular obrint una botiga de joguines?

-Jo gestionava un laboratori d'investigació a Veneçuela. Dirigia un equip de 13 persones, però per pressions socials i polítiques vaig haver d'abandonar el país. A Europa era molt difícil aconseguir una feina semblant, i vaig buscar alternatives. Vaig començar a pensar en el món de la joguina i de la ciència, em vaig documentar, vaig anar a congressos internacionals i vaig decidir llançar-me.

-I ja són sis anys.

-Si. Vam obrir a la Ronda del General Mitre el 18 de novembre del 2008, però el 2013 ens vam mudar aquí, a la plaça de Joaquim Pena.

-¿Va perdre clients al desplaçar-se?

-No, tenim una clientela bastant fixa. Una antiga clienta va venir en taxi perquè ja no pot caminar. Va portar el carret de comprar per poder endur-se la joguina que va adquirir.

-¿Què busquen?

-Innovació. Venem joguines diferents dels altres, no el típic gosset que mou la cua. Són objectes que estimulen els nens, sensorialment i intel·lectualment, joguines per a tota la vida. Potser són una mica més cares que les altres, però totes són seleccionades amb cura.

-¿Per qui?

-Per mi. Primer segons criteris educatius i de selecció social, que la fàbrica tingui alguns controls de qualitat i garantia amb els treballadors. I per descomptat, poso molta atenció sobre els components per garantir la salut del nen. Per aquestes raons, hem retirat productes. Pot suposar una pèrdua per a la botiga, però no puc anar contra els meus principis.

-¿Què és el que més es ven?

-Segurament, les joguines de construcció, ciències, manualitats. I el més bo és que no les distingim per sexe. Proposem les mateixes joguines per a nens i per a nenes, i els clients ho agraeixen. A més a més, aquí repartim les joguines per àrees: a la planta de dalt tenim la secció creativa. A la de sota hi ha més objectes imaginatius, com nines i disfresses. A més d'una sala per als tallers.

-¿Tallers?

-Sí. Fa tres anys que impartim cursos en cinc col·legis i també aquí. La majoria són tallers per construir i programar robots.

-Nens enginyers.

-D'això es tracta. Estan tan relacionats amb la tecnologia que s'ha de fer que no siguin agents passius. Si són capaços d'usar un mòbil o una pantalla, ja està. Han d'aprendre a ser ens creatius, a entendre la tecnologia sense abandonar el món de la joguina.

-¿Què fan durant el curs?

-Depèn. Tenim una plataforma, Techlab, on ells poden elegir una aventura i crear videojocs i moltes més coses. En altres cursos, aprenen a construir un robot segons els criteris que els demanem.

-¿Per exemple?

-Un braç per agafar coses o poder moure's. Quan acaben de construirlo, el programen. Treballen en equip perquè han d'aprendre a posar a prova les seves idees i a ser avaluats pels seus iguals. Ara estem preparant la participació en la First Lego League i en les olimpíades robòtiques.

Notícies relacionades

-¿I ja han participat en algun esdeveniment?

-Sí, en les olimpíades de l'octubre. Amb els nens del Liceu Francès vam quedar tercers a nivell nacional.