Àguila espantagavines

Una rapinyaire foragita les aus de la cúpula del Sant Jordi perquè els excrements no en facin malbé l'estructura L'au també evita que desapareguin les llavors de gespa de l'Estadi Olímpic

Protecció del patrimoni olímpic 8 El falconer Cristóbal Díaz deixa anar la seva àguila a l’Estadi.

Protecció del patrimoni olímpic 8 El falconer Cristóbal Díaz deixa anar la seva àguila a l’Estadi. / CÉSAR DEZFULI

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA BARAJAS
BARCELONA

Duende desplega les seves ales al voltant de la cúpula del Palau Sant Jordi, obra del japonès Isozaki. A certa distància es troba Cristóbal Díaz, el seu cuidador. Treballen en equip perquè els excrements de gavines no corroeixin l'espectacular coberta del recinte. «L'objectiu és espantar-les per mantenir la cúpula en bon estat», explica Roger Toboso, cap de Serveis Tècnics i Manteniment del Palau Sant Jordi. Duende també evita de passada que gavines i coloms es mengin les llavors de gespa del veí Estadi Olímpic.

Díaz va amb Duende al Palau en dies aleatoris per evitar que les gavines s'acostumin als seus horaris. «Són intel·ligents i acabarien aprenent quan vinc i quan no», diu el falconer. Al principi utilitzava falcons però ara afirma que treballa millor amb àguiles. «Quan el falcó  falla l'atac, no para fins a aconseguir una presa. Si no el controlo, pot acabar malament», afegeix. L'any 2000 van morir dos falcons atropellats després que haguessin capturat una gavina.

Vols amb GPS

La protagonista ara és Duende, una àguila de Harris que pesa un quilo. Després de pujar els esglaons que porten a la cúpula del Palau Sant Jordi, Díaz la fa volar. «Sempre li poso un dispositiu GPS a la pota per localitzar-la si se m'escapa. Hi ha dies que torna ràpid, però n'hi ha d'altres que em passo més de dues hores intentant cridar la seva atenció», explica. L'au porta també un cascavell per ser localitzada.

Per poder fer bé la seva feina, Duende necessita alimentar-se amb quatre cries de pollastre al dia. Si menja massa, l'endemà no pot volar. Quan muda les plomes l'àguila es nodreix de guatlles i coloms, que són més calòrics.

Notícies relacionades

Les patrulles aèries per protegir la cúpula de disseny requerien que Díaz deixés les seves aus a la mateixa instal·lació, però des que es van desmuntar les gàbies, s'emporta Duende em ell. Els dies que treballen hi ha ocasions en què no estan sols. Hi ha una parella de falcons pelegrins que han fet el niu a la torre de Calatrava. «Quan estan en època de cria és complicat fer volar l'àguila perquè l'ataquen. Aquests falcons han volat gairebé fregant-me el cap», afegeix l'expert falconer. No són els únics a la ciutat. Hi ha altres parelles de falcons a la Sagrada Família i a la zona  de Diagonal Mar.

La feina de Díaz i Duende té resultats visibles. «Abans d'arribar nosaltres, els excrements havien corroït el zinc de la cúpula i van haver de canviar-la», diu Díaz. Des d'aleshores, l'aspecte és impecable. Tampoc hi ha nius de coloms a les cornises.