PROCÉS PARTICIPATIU

Com volen els veïns que sigui el passeig Salzereda del futur?

Els que opten per l'opció u al·ludeixen a la tranquil·litat de tenir una vorera amb menys moviment

Els que prefereixen la dos fan explícita la seva por a perdre el que tenen i a les molèsties dels cotxes

Els veïns opinen sobre la votació per reformar el passeig Salzereda de Santa Coloma. / MANUEL ARENAS / POL ALFAGEME

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas

Si els veïns del passeig Salzereda de Santa Coloma de Gramenet tenen clara una cosa és que volen poder decidir sobre les reformes del seu carrer. Les votacions entre dues opcions, com la que tindrà lloc dissabte que ve de 10 h a 14  h i de 17 h a 20 h a l'Escola Santa Coloma, fan molt difícil que els veïns del carrer, com que es veuen afectats directament, siguin imparcials o quedin al marge de la votació.

El viu exemple d'això és el de María Ángeles, una veïna del passeig que comença opinant sobre les opcions de votació que li "és igual una que una altra, totes dues tenen els seus pros i els seus contres", i acaba decantant-se per l'opció u, que preveu uns 15 metres d'ampliació a la vorera del riu.

"Segurament votaré la u. Més que res perquè hi haurà més soroll allà [a la vorera del riu]. Aquí [a la vorera de les vivendes] sempre hi ha molta gent jugant. Ja no nens, la gent gran jugant a futbol a les persianes. Llavors, que tinguin més espai allà, per estar més tranquil·ls", explica la veïna.

A aquestes molèsties pels nens que juguen a la vorera de les vivendes també al·ludia l'alcaldessa Núria Parlon, en l'entrevista d'aquest dimecres a EL PERIÓDICO, com la tesi generalitzada entre els veïns que donen suport a l'opció u, "minoritària" segons la Plataforma Passeig Salzereda, que aglutina uns mil signants a favor de la dos -que rebutja l'ampliació de la vorera del riu i la consegüent reducció de la de les vivendes.

Amalia, portaveu de la plataforma, assegura que opten per l'opció dos perquè és la que proposa una millora de la part del carrer que "té més vida". Segons diu, per la vorera que toca al riu "la gent ni hi passeja ni hi fa vida. A l'estiu, que és quan ve més gent, tota la vida està al costat dels blocs".

Por a perdre el que tenen

Els veïns entrevistats a peu de carrer al mateix passeig per EL PERIÓDICO, la majoria que estan a favor de l'opció dos, la més conservadora urbanísticament, fan explícit de manera generalitzada la por a perdre el que tenen. És el cas de Juan, que votarà per l'opció dos "perquè pràcticament volem això més o menys com està, sense perdre el que tenim aquí".

Un altre dels factors determinants per als veïns que opten per l'opció dos és la proximitat que hi hauria entre els cotxes i la vorera de les vivendes -concretament, 10 metres- en cas de dur-se a terme l'opció u. "Els nens tindrien el perill que els cotxes se'ns posessin pràcticament sota dels balcons", argumenta Juan, a qui secunda Maria Lluïsa, també veïna del passeig Salzereda: "No vull una vorera tan estreta com la volen fer [a l'opció u], vull que hi hagi espai perquè els nens juguin; els que no vull són cotxes que circulin més a prop de casa meva".

Marta, però, una veïna que viu "molt a prop" del passeig, li passa el mateix que a María Ángeles. Comença proposant una certa neutralitat, però acaba posicionant-se per l'opció u perquè es veu seduïda per la sensació d'amplitud per al carrer que li transmet el possible canvi: "Aquí hi ha molt espai mort que no serveix per a res", apunta.

"Que la gent opini"

Per la seva banda, Juan critica que "els veïns ens n'hem assabentat fa dos dies, de tot això". Tot i que està d'acord amb la votació, reivindica que "seria lògic que votéssim els veïns [del carrer], no tota Santa Coloma, com es farà". 

Notícies relacionades

Els cinc veïns entrevistats concorren que la ciutadania pugui votar sobre aquest tipus de reformes urbanes. "Em sembla molt bé, democràcia, que la gent opini; que es voti", sosté Maria Lluïsa. "Tots hem de donar la nostra opinió, i és acceptable tant el que voti la u com el que voti la dos. S'han d'admetre les dues opcions, estem en un Estat democràtic", argüeix Amalia, portaveu de la Plataforma Passeig Salzereda i veïna del carrer Francisco Moragas. Les votacions "em semblen bé si es respecten i després són reals", sentencia María Ángeles.

Dos models de carrer

Fins al dia 16, dues pantalles de plasma projecten al passeig els dos possibles models de carrer: el primer, impulsat des de l'inici pel Govern municipal, <span style="font-weight: inherit; margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; font-style: inherit; font-variant: inherit; font-stretch: inherit; font-size: inherit; line-height: inherit; font-family: PTSerif-Bold; vertical-align: baseline;">proposa un canvi més dràstic, ampliant 15 metres la vorera del riu per destinar-la a zona de passeig i estrènyer -de 20 a 8 metres- la vorera dels edificis.</span> Aquest model pretén connectar la zona de passeig directament amb el parc fluvial.

Més notícies de Santa Coloma a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA