A SANTA COLOMA

"No pots donar el pit a la teva filla dins de l'aigua"

Els socorristes d'una piscina prohibeixen a una dona alletar la seva filla

El centre municipal inclou la lactància en la restricció de menjar al recinte

Lactància materna.

Lactància materna. / MAITE CRUZ

4
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

"No pots donar el pit a la teva filla dins de l'aigua perquè és antihigiènic". Això va ser el que li van dir els socorristes a Miryan Blázquez el 6 d'agost, a la piscina municipal de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet. La mare es disposava a alletar la seva filla de 8 mesos a l'aigua de la piscina externa del recinte cap a les 14.00 h. "La nena es va posar pesada i em vaig apartar a un costat per no molestar a ningú", diu Blázquez.

Durant l'estona que va estar alimentant la seva filla, Blázquez va notar com dos dels socorristes del complex "xiuxiuejaven entre ells i dubtaven de si avisar-me", fins que un d'ells em va cridar l'atenció amb el xiulet. "Jo sabia perfectament perquè era, però fins que no vaig acabar no vaig anar a parlar amb ells, malgrat que no paraven de fer-me senyes".

"Em van dir que no podia donar el pit a la cria perquè és antihigiènic i la nena podia vomitar, que sortís de l'aigua. Jo els vaig dir: '¿Perdona? Pensa en el que acabes de dir. Donar el pit a un nadó és una cosa natural, el 90% de la llet és aigua. Antihigiènic és la gent que orina a la piscina, no això'. I ells em van contestar: 'Escolta, que no. Que no pots fer-ho', explica Miryam Blázquez.

"No hi ha dret que em posin la cara vermella per donar el pit a la meva filla"

Els socorristes van explicar a la mare que dies enrere ja havien tret una noia per les mateixes circumstàncies. "Però aquesta vegada han topat amb la persona equivocada; no hi ha dret que em posin la cara vermella per donar el pit a la meva filla", clama Blázquez, que als pocs minuts va denunciar els fets a Facebook i ha rebut centenars de suports. "Vergonyós", "mereix una denúncia", "quina falta de respecte per tu", li diuen a la mare, encara que altres usuaris es plantegen si és salubre per al nadó donar-li el pit dins de l'aigua.

"Tampoc n'hi ha per a tant"

Al veure la repercussió de la publicació a Facebook, "els socorristes em van dir que 'tampoc n'hi havia per a tant'. Al principi m'havien dit que 'les regles venen de dalt', però quan van veure la publicació van començar a dir que eren normes pròpies de Can Zam", apunta la mare, que se sent ofesa perquè "al final es'hi van ajuntar tres socorristes, que em cridaven mentre la gent mirava sense saber per què. Jo em vaig posar molt nerviosa". 

La direcció de Duet Sports, l'empresa dependent del consistori colomenc que gestiona el complex esportiu, explica a EL PERIÓDICO que els socorristes van prohibir a la mare alletar el nadó dins de l'aigua perquè "ho considerem com 'menjar', una de les activitats que la nostra normativa prohibeix si és dins de l'aigua, si bé ho permetem a fora".

La normativa del centre no esmenta la lactància

En la normativa que el complex esportiu Can Zam té publicada en referència a les seves piscines, no s'hi diu res de la prohibició de donar el pit als nadons, ni dins l'aigua ni fora. S'hi explica, per exemple, que "no hi està permès entrar vestit de carrer o amb calçat inadequat", o que "no hi està permès menjar, fumar, ni entrar envasos de vidre", però no hi ha cap al·lusió directa a situacions de lactància.

"Ho prohibim dins de l'aigua però ho permetem i fomentem en qualsevol altre espai

Al centre, que ha publicat un comunicat disculpant-se per les formes, reconeixen que és una qüestió d'interpretació: "En la nostra normativa no parlem expressament de la lactància perquè la interpretem com una de les maneres de donar menjar. ¿Si un bebè vomita, un altre s'ho empassa i agafa una infecció, de qui és la culpa? Nostra. Per això ho prohibim dins de l'aigua, si bé ho permitem i fomentem en qualsevol altre espai del recinte", ratifiquen fonts de Duet Sports, que estan davant el primer cas d'aquest tipus en 12 anys.

Per la seva part, l'Associació Espanyola de Pediatria inclou les piscines entre els llocs públicssense condicions ni prohibicions quan el nadó ho demani. "La lactància no funciona amb horaris preestablerts, i per això és habitual que el bebè tingui necessitat de menjar en algun d'aquests llocs i és responsabilitat de tota la societat permetre que pugui fer-ho amb llibertat", argumenta el Comitè de Lactància Materna de l'associació.

Reclamació a l'Ajuntament

Després que l'advertissin, Miryan Blázquez va tornar a l'aigua a seguir alletant la seva filla, "però ells no em veien perquè estava d'esquena". Posteriorment ho va tornar a fer a la gespa que envolta la piscina, on no va rebre cap avís.

"Quan me'n vaig anar, els vaig dir que hi havia quatre persones bevent cervesa dins de l'aigua i no els havien dit res", sosté Blázquez, que argüeix que prohibint-li donar el pit al seu nadó l'estan comparant amb les persones que beuen alcohol a la piscina i incompleixen la normativa. "En la recepció vaig posar un full de reclamació, i ja he anat a l'Oficina d'Informació al Consumidor de l'Ajuntament de Santa Coloma a interposar una altra queixa perquè l'empresa canviï la seva política i demani disculpes. Això no pot quedar així, és vergonyós", diu la mare.

Notícies relacionades

El testimoni de Miryan Blázquez s'uneix així a les històries que aglutina la plataforma de pares i mares 'Lactància en Llibertat', que s'encarrega de fer públics els casos de mares que s'han vist incomodades per donar el pit als seus fills en museus, supermercats o piscines, entre altres espais públics. Segons la plataforma, "cada dia ens arriben més casos de mares que són discriminades en llocs públics. Els diem que no perdin la calma perquè no estan fent res de dolent, i que les emparen drets fonamentals tipificats en la Convenció dels Drets del Nen d'UNICEF o en les prescripcions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS)".

Més notícies de Santa Coloma