María, la nena amb isquèmia cerebral per la qual Santa Coloma es bolcarà

Un acte benèfic al Teatre Sagarra recaptarà diners per sufragar un tractament de 1.800 euros al mes

S'han posat a la venda en establiments de la ciutat unes polseres solidàries per col·laborar amb la causa

santacoloma

santacoloma

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / SANTA COLOMA DE GRAMENET

Santa Coloma de Gramenet tornarà a bolcar-se diumenge que ve, dia 16, amb una causa benèfica: la de la María, una nena de gairebé dos anys que pateix una isquèmia cerebral: una reducció del subministrament de sang al cervell que, quan s'interromp el flux d'oxigen i nutrients necessaris, li causa atacs epilèptics cada vegada més sobtats i reiteratius.

L'Ajuntament de Santa Coloma ha cedit a la família de la María el Teatre Sagarra amb la finalitat d'organitzar una gala en la qual artistes locals com Javi Jareño, el Mag Fleky o Rafa Bueno actuaran desinteressadament. El preu de l'entrada a l'espectacle, que començarà a les 18 hores, serà de 5 euros i l'organització ha assenyalat que "tot el que es recapti, íntegrament, anirà per a la nena".

L'acte té com a objecte ajudar a la família de María a sufragar les despeses d'un tractament de 1.800 € al mes (més 300 € de lloguer, que actualment sufraguen el Centre Gallego Airiños da Nosa Galícia i altres mecenes a títol personal) que s'han d'abonar al Centre Sanitari Foltra.

Aquesta clínica gallega treballa amb cèl·lules mare i hormones "que podrien ajudar la María a regenerar el teixit cerebral fet malbé", segons expliquen els metges i els pares de la nena.

El tractament és l'alternativa provisional a l'única operació factible: una "desconnexió" d'una part del cervell de la María, que si bé sembla que acabaria amb els atacs epilèptics, també ho és que adormiria mig cervell de la nena fins a suposar-li una paràlisi total de la meitat del cos, inclosa la visió.

Per aquests greus perjudicis sobre el seu benestar físic, tant la família com els metges han preferit esperar a valorar el tractament de dos mesos i mig a Foltra, valoració que s'efectuarà pels especialistes de l'Hospital de la Vall d'Hebron el 19 de juliol.

TOT VA COMENÇAR AMB UNA MENINGITIS

La María és filla de la Lina i en Miguel Ángel, i germana bessona d'en Miguel. Va néixer al barri de Les Oliveres de Santa Coloma fa gairebé dos anys, i amb tan sols vint dies la María va desenvolupar una meningitis que va ser el començament d'un periple incessant de clíniques i hospitals. 

Segons explica Carlos Ladera, l'activista local que s'ha fet càrrec de la promoció de l'esdeveniment benèfic, "el pare de la María explica que la meningitis va portar també un quadre d'atacs epilèptics cada vegada més sobtats i més reiteratius fins que un metge de l'hospital Germans Tries i Pujol de Badalona va detectar-li una isquèmia cerebral, possible causant dels atacs epilèptics, que va ser controlada per una petita vàlvula al cervell, però que no dona gaires garanties. I el més important: si fallés, la família tindria tan sols 8 minuts per a acudir al centre mèdic més proper". A més d'aquestes patologies, la María ha sigut diagnosticada amb hidrocefàlia per vessament cerebral, hemiparexia dreta, hipotonia axial i trombofília.

'#PRINCESAMARÍA'

A les xarxes socials colomenques els darrers dies s'ha popularitzat l'etiqueta #PrincesaMaría per promocionar l'esdeveniment, sota el qual es troben posts, fotografies i comentaris d'aquesta campanya solidària.

Notícies relacionades

A banda, com a avantsala de l'esdeveniment de diumenge vinent, s'han posat a la venda en diversos establiments de la ciutat unes polseres solidàries per dos euros la recaptació de les quals se sumarà a causa benèfica de María.

Més notícies de Santa Coloma