president dels veïns de la vila olímpica, a sant martí

Jordi Giró: "Emociona veure que el barri s'uneix per millorar la seva vida"

No a l’alberg 8 Giró, a l’edifici les obres del qual els veïns van aturar.

No a l’alberg 8 Giró, a l’edifici les obres del qual els veïns van aturar. / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES
BARCELONA

Fa poc més d'un mes, els veïns de la Vila Olímpica van aconseguir aturar les obres d'un alberg de 440 places a l'edifici Eurocity, on l'avinguda d'Icària conflueix amb el carrer de Rosa Sensat. Jordi Giró Castañer (Sant Esteve de Palautordera, 1960) presideix l'associació veïnal d'aquest barri que reivindica més veïns i menys turistes.

Des de fora, la Vila Olímpica no semblava tan aclaparada pels turistes com Ciutat Vella. És un fenomen silenciós, que va buidant les comunitats. Ens estem quedant sense veïns amb projecte de vida al barri. Tenim 825 vivendes de lloguer i 210 estan reconegudes com a pisos dedicats a turistes. I això s'encomana, com més pisos de turistes hi ha, més fàcil és crear-ne d'altres.

¿Per què passa així? El turisme va incrementant la pressió al barri de gent que no ve a fer vida comunitària. Pot passar que, per estar més tranquil, posats a no tenir veïns amb els quals establir vincles de comunitat, t'estimis més llogar la vivenda i, amb el lloguer, pagar el lloguer o la hipoteca d'una casa a Vallvidrera, per exemple. A la meva comunitat de veïns, érem 20 i ara som la meitat. Hem de buscar la manera de crear pisos de lloguer a preus de veïns, no de turistes que vénen i van. Ara els nascuts aquí, que tenen entre 20 i 25 anys, com jo, que tinc una filla de 23, no ho tenen fàcil per quedar-s'hi.

I en lloc de l'alberg, ¿què proposen per a aquest edifici? Com que volem treure pressió turística al barri, però no vida, una opció seria instal·lar-hi les oficines de l'Institut Municipal d'Hisenda, al qual la ciutadania va, i això atrau vida en l'entorn. Actualment, és als baixos de la Torre Mapfre. Com que estan de lloguer, el consistori podria fer una permuta d'aquell edifici amb un altre de seu en un altre lloc.

Notícies relacionades

¿Sent la unió dels veïns en totes aquestes reivindicacions? Molt. I és molt satisfactori. Fa diversos dissabtes que ens concentrem al davant de l'edifici en obres, que vam descobrir que no tenia llicència d'obres majors, que era el que feia, per això les vam poder aturar. Ara estem en converses amb l'ajuntament i amb tots els grups polítics.

'La Vila Olímpica es mobilitza', deien els titulars...  Emociona veure que el nostre barri, sense una tradició reivindicativa, com per exemple Nou Barris, s'uneix i lluita per millorar la seva vida.