Districtes SANT Martí

Cabells blancs al vent

Una empresa i una entitat s'uneixen per fer una volta en tricicle a persones grans

Prova pilot per passejar la gent gran amb dificultats de mobilitat en bicicleta per la ciutat. / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
MARTA ALCÁZAR / BARCELONA

Un rickshaw (tricicle taxi), ciclistes voluntaris i avis amb ganes de tornar a sentir el vent fent-los voleiar els cabells són els ingredients de la iniciativa En bici sense edat, que des del 20 d'octubre i fins al desembre es pot veure pels carrers. El projecte, que es troba en la seva fase pilot fins al desembre, arriba des de Dinamarca i ja s'ha implantat amb èxit en diversos països. L'objectiu és tornar a les persones grans la capacitat d'anar en bicicleta per la seva ciutat.

La iniciativa En bici sense edat -traducció al català del projecte internacional Cycling without age- ha sigut importat per l'empresa de missatgeria Van a Pedal (Diagonal, 165) en col·laboració amb la cooperativa de formació i reciclatge de bicicletes Biciclot. «Vam conèixer el fundador del moviment, Ole Kassow, en un dels viatges de Van a Pedal a Dinamarca. És una persona molt inspiradora i ens va animar a reproduir el projecte a Barcelona», explica María Elisa Gómez, col·laboradora de Van a Pedal i la cara visible d'En bici sense edat.

AJUDA PÚBLICA / Tant l'ajuntament com la Generalitat han finançat la prova pilot d'aquesta iniciativa. El tret de sortida va ser el 20 d'octubre passat al parc del Clot amb els organitzadors, voluntaris i Ole Kassow com a convidat.

Una trentena de passatgers han pujat al vehicle des d'aleshores i una desena de voluntaris l'han conduït. No obstant, el projecte ja compta amb 18 voluntaris formats i gairebé 20 en llista d'espera per aprendre a conduir el tricicle de passatgers. D'això se n'encarrega Biciclot, que també guarda a la seva seu del carrer de la Verneda el vehicle portat des de Dinamarca per a la prova «El projecte fomenta el diàleg entre generacions. S'estableixen vincles molt bonics entre els voluntaris i els passatgers, que els expliquen les seves històries personals i poden tornar a recórrer la ciutat», explica Pere Serrasalses, soci de Biciclot, que destaca el furor que està causant el rickshaw entre els alumnes de la cooperativa: «Alguns instituts on impartim tallers de formació s'han presentat voluntaris per col·laborar amb el projecte», comenta.

Notícies relacionades

ESGLAÓ I MANTES / El vehicle està equipat amb una capota plegable, un esglaó per facilitar la pujada i mantes per al fred. Residents de la Fundació Casa Asil Sant Andreu de Palomar, els apartaments amb serveis per a persones grans de Concili de Trento i socis de la Fundació Amics de la Gent Gran han sigut els primers a pujar-hi.

«Havia anat en bici fa anys, però ara no puc perquè vaig amb caminador», explica Carmen Ozores, veïna de les vivendes amb serveis de Concili de Trento, que va ser una de les primeres passatgeres. «Em va agradar molt la passejada i els nois van ser molt agradables», afegeix aquesta passatgera de 80 anys que vol repetir la sortida. «Si em deixen, repetiré», assegura.

Temes:

Bicicletes