MEDI AMBIENT

Alliberen 22 tortugues en perill d'extinció al Delta del Llobregat

Es tracta d'una acció en el marc de l'acord entre el Zoo de Barcelona i Consorci del Delta, format per ajuntaments com Gavà i Sant Boi

La tortuga Coco, recentment alliberada al CRAM, es dirigeix cap al mar per començar una nova vida. 

La tortuga Coco, recentment alliberada al CRAM, es dirigeix cap al mar per començar una nova vida.  / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Zoo de Barcelona va alliberar dilluns passat al Delta del Llobregat 22 tortugues aquàtiques de l'espècie autòctona de la península Ibèrica 'tortuga de rierol' (Mauremys leprosa), classificada com a vulnerable a la Llista vermella d'animals en perill d'extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (Uicn).

Aquesta mesura és possible gràcies al conveni entre el Zoo de Barcelona i el Consorci del Delta del Llobregat, format per la Generalitat i els ajuntaments de Gavà, Sant Boi, Viladecans i el Prat de Llobregat.

De les 22 tortugues alliberades, 15 provenien del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (Crac) i 7 van néixer al zoo.

Principals impactes per a l'espècie

Els principals impactes que ha patit aquesta espècie han sigut la desaparició de masses d'aigua, la urbanització del territori i la presència d'espècies exòtiques com la tortuga de Florida, entre d'altres.

Aquests rèptils d'aigua dolça seran marcats amb un codi específic i es prendran mesures corporals per poder identificar-les i veure'n el creixement i l'adaptació al mitjà si es capturen posteriorment seguint el programa que preveu el conveni.

Aclimatar-se abans de la hibernació

Han sigut alliberades en aquestes dates perquè tinguin temps d'aclimatar-se abans de la hibernació, en espais naturals (Cal Tet i ca l'Arana), en una zona humida de 110 hectàrees amb hàbitats variats i disponibilitat d'aliments.

Notícies relacionades

El zoo té un espai de reproducció amb dotze exemplars propietat de la Generalitat i originaris del Crac, i les cries es mantenen en terraris separats per assegurar la seva supervivència i facilitar el seu creixement fins a uns dos anys, quan tenen la mesura adequada per ser alliberades, com s'ha fet aquest dilluns per segon any.

notícies de Sant Boi