Sant Boi, implicada en els registres d'una gran operació antidroga

En un traster d'una empresa de lloguer de mobles de la ciutat catalana es van intervenir els productes químics necessaris per a l'elaboració de cocaïna

3
Es llegeix en minuts
ACN / SANT BOI DE LLOBREGAT

Sant Boi de Llobregat és una de les ciutats on s'han produït registres per una gran operació antidroga. La Policia ha desarticulat un grup criminal especialitzat en l'elaboració i distribució de cocaïna.

Els agents han detingut nou persones i han requisat més de 32 quilos de pasta base de cocaïna, 2.400 litres de productes químics i més de 8.000 euros en metàl·lic. 

Els detinguts estaven en disposició de produir més de 120 quilos de cocaïna, segons la Policia, que, a més de Sant Boi, ha portat a terme registres a Riudoms i Montcada i Reixac, a més de Saragossa i dues localitats més d'aquesta província.

OPERACIÓ 'MARTHE'

El 2013 la Policia va culminar l'anomenada operació 'Marthe' amb la desarticulació del clan colombià dels 'Zapata'. En aquella ocasió es van detenir 12 persones i es van intervenir 21 quilograms de cocaïna, a més de desmantellar un laboratori d'elaboració d'aquesta droga a partir de pasta base a la localitat tarragonina de Vila-seca.

Les investigacions es van iniciar el mes de gener, quan es va tenir coneixement que el clan dels Zapata s'havia reestructurat. Els membres que estaven en llibertat havien reprès l'activitat i proveïen de cocaïna traficants de menor envergadura de la capital aragonesa.

Per aquest motiu es va iniciar l'operació 'Hispània', que va permetre relacionar inicialment el nou funcionament del clan investigat amb informacions de les quals es va tenir coneixement el 2016 sobre una organització colombiana dedicada al tràfic de cocaïna a gran escala, que estava intentant posar la seva base d'operacions a Saragossa, on fins i tot llogava pisos de seguretat.

En un primer moment, les indagacions es van centrar en un ciutadà colombià que era l'enllaç entre els traficants de Saragossa i la cúpula de l'organització establerta a Catalunya. La investigació va anar avançant i es va aconseguir la identificació de la resta dels membres del grup criminal, tant els establerts a Saragossa dedicats a la distribució directa al consumidor de la droga, com dels proveïdors.

ES VAN CONFISCAR TRES SOFÀS

Fruit d'una minuciosa investigació, el mes de juny passat es va detectar que l'organització havia rebut un enviament que al principi semblaven mobles pertanyents a una mudança ordinària. Es va observar que els estris eren canviats de lloc freqüentment i amagats en diversos trasters, cosa que va despertar les sospites dels investigadors.

Per tot això i una vegada amb tota la informació obtinguda, al juny es va procedir a la confiscació de tres sofàs en un magatzem de la localitat tarragonina de Riudoms. Dins dels mobles, a l'interior d'uns travessers que formaven part de l'armadura del respatller dels mobles, es van trobar amagats 32 quilos de pasta base de cocaïna.

TRASTER D'UNA EMPRESA DE LLOGUER

Posteriorment, en un traster d'una empresa de lloguer d'aquests mobles de Sant Boi es van intervenir els productes químics necessaris per a l'elaboració del clorhidrat de cocaïna a partir de la pasta base de cocaïna, concretament 1.575 litres de metil etil cetona (63 garrafes), 775 litres d'hexà (31 garrafes) i 16 litres d'àcid clorhídric (16 Pots).

Aquests productes químics eren adquirits a Saragossa per un membre de l'organització que els aconseguia aprofitant-se de la cobertura que li donava treballar en una bugaderia.

Tot això va propiciar les detencions dels membres del grup investigat i la pràctica de registres en domicilis de Saragossa i les localitats d'Utebo i la Joyosa-Marlofa i a la vivenda dels fins de l'organització a Montcada i Reixac, amb la confiscació de més de dos quilograms de cocaïna, balances de precisió, premses i una màquina comptadora de bitllets.

ALT GRAU D'ESPECIALITZACIÓ

L'organització desarticulada comptava amb un alt grau d'especialització, l'estructura de la qual comprenia des dels proveïdors de la droga, passant pels responsables del seu transport a la ciutat de Saragossa, fins als distribuïdors als consumidors finals.

De fet, l'organització disposava d'una sèrie de vehicles amb habitacles molt sofisticats, situats en el lloc de l'airbag del copilot o després de la ràdio, als quals s'accedia mitjançant l'accionament simultani de diversos botons del vehicle.

Notícies relacionades

La policia espanyola destaca que l'operació 'Hispania' és la més important de les desenvolupades a la Jefatura Superior d'Aragó relacionada amb la cocaïna, ja que a partir de la pasta base de cocaïna i dels productes químics requisats els detinguts estaven en disposició de produir més de 120 quilos de cocaïna.

Més notícies de Sant Boi

Temes:

Drogues