Dia Internacional per a l'Alliberament de LGTBI

Les dones de Sant Boi asseguren haver vist menyspreu cap a persones LGTBI en escoles o instituts de la ciutat

Així ho demostra un estudi del propi Ajuntament realitzat a partir de 158 enquestes

Segons els enquestats, l'agressió més habitual a l'espai públic és el menyspreu explícit en les mirades

La façana de l’Ajuntament de Sant Boi.

La façana de l’Ajuntament de Sant Boi.

2
Es llegeix en minuts
MANUEL ARENAS / SANT BOI DE LLOBREGAT

En ocasió del Dia Internacional per a l'Alliberament de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals, dimecres dia 28, l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, i la regidora d'Igualtat de Gènere, Feminisme i LGTBI, Laura Solís, van presentar els resultats inicials del diagnòstic sobre les realitats LGTBI a la ciutat que ha elaborat l'Ajuntament.

El diagnòstic s'ha dut a terme a partir de l'enquesta de la campanya 'Sant Boi és diversa', una iniciativa que es va presentar el mes de març passat amb un autobús contra l'homofòbia com a reclam.

L'alcaldessa Luisa Moret va explicar que l'enquesta havia tingut "una gran resposta" i que "és una mostra molt valuosa que ens diu on posar l'èmfasi per treballar les polítiques dirigides a visibilitzar el col·lectiu LGTBI".

En un període de 2 mesos (març-maig de 2017), 432 persones van omplenar el qüestionari de 'Sant Boi és diversa'. El diagnòstic s'ha realitzat a partir dels 158 qüestionaris que es van contestar amb identificació de la persona que els omplia.

El 53.5% de participants s'han identificat com a persones LGTBI (84 persones) i el 46,5% com heterosexuals (74 persones). Un percentatge elevat de les persones que han contestat tenen entre 16 i 35 anys (67,5%), i una àmplia majoria han finalitzat estudis superiors (69%). 

LA DIVERSITAT NO ÉS VISIBLE

Segons l'Ajuntament de Sant Boi, "la principal conclusió del diagnòstic és que, com a molts altres municipis, Sant Boi no és un territori on es produeixin excessives situacions de discriminació, però tampoc és un espai on la diversitat sigui "visible, reconeguda i acollida".

Els resultats de l'enquesta mostren que les persones LGTBI tenen una percepció més negativa que les persones heterosexuals sobre com la societat accepta la diversitat. És a dir: segueixen sentint-se discriminades.

Segons els enquestats, l'agressió més habitual a l'espai públic és el menyspreu explícit en les mirades. També es detecten agressions verbals i, en alguns casos, físiques.

Com a la resta d'àmbits, les agressions lligades a la visibilitat, a l'expressió de l'afectivitat o a l'expressió de gènere, tenen més incidència en els homes gais.

L'àmbit laboral és en el qual es donen menys situacions de discriminació, però és sobretot degut a què la major part de persones opten per no fer visible la seva orientació sexual.

MENYSPREU EN ESCOLES I INSTITUTS

Segons l'estudi de l'Ajuntament de Sant Boi, "gairebé totes les dones LGTBI (i heterosexuals) han vist o viscut situacions de menyspreu, exclusió i agressió verbal o física en escoles i instituts cap a persones LGTBI".

La major part de les persones LGTBI expliquen que el moment de 'sortir de l'armari' va implicar un conflicte de més o menys intensitat seguit d'un procés d'acceptació.

A l'enquesta també s'apunta que la mostra d'afecte en locals públics pot implicar situacions de discriminació i, fins i tot, sensació de perill. El diagnòstic assenyala especialment que en l'àmbit esportiu les lesbianes, els gais i els bisexuals "sembla que no es fan visibles".

Notícies relacionades

A la vista dels resultats obtinguts, en una segona fase del diagnòstic, l'Ajuntament analitzarà en profunditat tres àmbits prioritaris: l'espai públic. l'àmbit escolar i l'àmbit sanitari.

Més notícies de Sant Boi